GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ska budgeten gå före elevernas hälsa?

Att hålla budget samt att professionalisera vaktmästarrollen är viktigare än elevernas/tonåringarnas hälsa på Norregårdskolan i Växjö.
Debatt • Publicerad 20 juli 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Norregårdskolan i Växjö.
Norregårdskolan i Växjö.Foto: David Johansson

Vi har under sommaren kunnat läsa ett antal artiklar och insändare i Smålandsposten som handlar om utbildningsnämndens och Norregårdskolans rektors hantering av skolans elevassistenter.

Av artiklar och insändare framgår det bland annat att de erfarna elevassistenterna ”tvingats” byta till skolor de inte själva valt alternativt att arbeta mindre = lägre lön. Vi kan också läsa att skolans budget samt att professionalisera vaktmästarrollen är viktigare än att hjälpa lärarna och behövande tonåringar/elever med deras behov av erfarna elevassistenter. Det är väl självklart att alla anställda i Växjö kommun får rätt arbetsförutsättningar och i förekommande fall fler kollegor, varför gäller inte det de erfarna elevassistenterna på Norregårdskolan?

Ansvariga politiker och skolans rektor lovar att elever som har behov av hjälp och stöd ska få det och att de borttvingade elevassistenterna kommer att ersättas. Det är gott och väl tänkt men de kommer med största sannolikhet att ersättas av elevassistenter som saknar erfarenhet (kanske även relevant utbildning) och som har ekonomiska möjligheter att acceptera deltidsarbete. Jag tycker, inte minst för elevernas skull, att det är mycket bättre att ersätta de erfarna elevassistenterna successivt under en längre period till exempel under tre till fyra år.

Jag har mycket svårt att förstå hur en del av politikerna i utbildningsnämnden kan driva igenom beslut som går ut över våra tonåringar/elever som har behov av såväl stöd som hjälp att klara av sin arbetsdag i skolan. Enligt kommunens hemsida finns det en kurator på Norregårdskolan, hur kommer hens arbetssituation bli framöver?

Är skolans budget i Växjö kommun så snålt tilltagen att den inte tål den marginella kostnaden som sparas genom att tvinga bort sju av tio elevassistenter från Norregårdskolan?

Är det så att förändringen på Norregårdskolan är en del i finansieringen av den skattesänkning på 30 öre som Växjö kommun nyligen har tagit beslut om?

Lennart Gustavsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.