Skingra dimmor kring energifrågan
Tillsammans med Moderaternas ständiga påstående om att alternativelen från vind och sol inte kan regleras är alternativet kärnkraft (om 15-20 år) väldigt svår att stänga av till och från. Vi har nu sett att ett fyra månaders oplanerat stopp i ett aggregat idag, inte heller är särskilt stabilt. Så länge har man nog aldrig haft solförmörkelse eller vindstilla.
Det finns, förutom vindkraft, två saker som stora delar av svenska folket snabbt håller på att installera. Alla som bor i villa, och som inte redan insett fördelarna med värmepumpar och solceller, kommer att bidra med dels minskning av elbehovet, dels öka tillverkningen av el. En värmepump kan för många innebära en minskning av elförbrukningen med 10 000 kwh/år.
På taket till en normal villa kan man på de flesta installera solceller, som ger upp till 10 kw.
En bra luftvärmepump kan man få för 20 000 kronor och den betalar sig själv på ett år. Sedan rena sparbössan i 10–15 år. Solceller kräver en betydligt större insats, kanske 10 gånger större, men betalar sig själv på 7-10 år, med dagens el-priser.
Villan som den finns på, kan dessutom säljas med ett högre pris, jämfört med grannens, som inte har solceller på taket. Det lönar sig med ett större lån, när man får 10 procent avkastning. Det finns minst 1 miljon villor utan solceller. Dessa insatser är också effektiva och fossilfria, men har inga sopor att ta hand om, som kärnkraften.
När Fredrik Haage skriver om att satsningen på kärnkraft ”inte löser den omedelbara energikrisen”, så har det inte egentligen med Sverige att göra. Sverige exporterar tack vare ny vindkraft, mer el än någonsin tidigare. Energikrisen har inte med nerläggningen av svenska kärnkraftverk att göra.
Nya svenska kärnkraftverk kommer inte att behövas förrän de gamla ska stängas. Vi har således lång tid på oss att ta dom besluten. Troligen kommer det under tiden att byggas så mycket vindkraft att att nya, åtminstone stora kärnkraftverk, inte kommer att byggas. Runt våra kuster blåser det nästan alltid någonstans och den producerade ”överskottselen” kan förutom att exporteras, även avlasta vattenkraften, så att vi alltid har tillräckligt fulla magasin för att klara sol- eller vindfattiga perioder.
Redan idag kan vi se vindkraftens inverkan på spotpriset när 30-35 procent av elen kommer därifrån. 10-35 öre/kwh gällde söndag och även måndag 29-30 januari. Så släpp fram de stora parkerna till sjöss.
En liten reflektion:
Solceller är en stor investering, men mindre än kostnaden för en elbil. Staten skulle kunna erbjuda ett energisparlån, med låg ränta (riskfritt ) där försäljningen av överskottsel från den egna producerade, blir amortering på lånet. Ganska lockande med både mindre elkostnad, genom den el man själv använder, innan resten säljs på nätet, och hela lånet betalt på 10-12 år.
Jan-E Carlsson