Slöjförbud är aldrig rätt väg att gå

Klart att skolan ska vara jämställd och att eleverna ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter, oavsett könstillhörighet men även religionstillhörighet.
Insändare • Publicerad torsdag 14:21
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Slöjförbud är inte rätt väg oavsett om det är för grundskolor eller allmänt, skriver
Slöjförbud är inte rätt väg oavsett om det är för grundskolor eller allmänt, skriverFoto: Martina Holmberg / TT

I Växjö kommunfullmäktige har politikerna precis diskuterat en motion om slöjförbud i kommunens grundskolor. När politiker lägger fram en liknande motion är man och petar i flera grundlagar till demokratin. Bland annat yttrandefrihetslagen och religionsfrihetslagen.

I en modern skola och ett modernt samhälle är alla människor, oavsett könstillhörighet och religionstillhörighet, lika värda och har samma rättigheter. Att förbjuda slöjan kommer inte minska sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp. Det handlar inte om hur tjejer klär sig utan hur man uppfostras och vilket tänkande individen själv har.

Hedersförtryck är ett enskilt samhällsproblem som man inte ska koppla till religiösa sammanhang. Det är fel att blanda ihop religion och kultur. Ett exempel är HBTQ, alla medborgare i landet accepterar och respekterar inte idén med HBTQ än idag. Många som tillhör HBTQ råkar ut för hedersförtryck, även de som har en svensk bakgrund.

Slöjan är inte framtagen av män för att förtrycka kvinnor, dessutom är inte slöjan ett tvångsmoment i alla muslimska hem. Precis som det finns kristna högerextremister finns det också muslimska högerextremister. Dock är inte slöjan ett tvång för alla tjejer och kvinnor i alla muslimska hem. Man har vant sig vid att låta sina döttrar ta det beslutet på egen hand.

Vi vill att Sverige ska fortsätta vara ett demokratiskt land på rätt sätt. Slöjförbud är inte rätt väg oavsett om det är för grundskolor eller allmänt.

Amal Mzahm

Nancy Houso

”Vi vill att Sverige ska fortsätta vara ett demokratiskt land på rätt sätt. Slöjförbud är inte rätt väg oavsett om det är för grundskolor eller allmänt.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.