Sluta importera kött och soja från Amazonas
Hur mycket bidrar vi svenskar till ökningen av fossil koldioxid samt till utarmning av den biologiska mångfalden genom importen? Dessutom bidrar importen i en icke ringa del till att vi svenskar konsumerar som om det fanns fyra jordklot, alltså ett enormt ekologiskt fotavtryck som vi står för.
Om vi i Sverige minskar vår köttkonsumtion samtidigt som vi utnyttjar våra naturbetesmarker bättre skulle vi kunna avsevärt minska vår ekologiska fotavtryck. Det finns massor med outnyttjade gräsmarker i vårt land. Till exempel tvingas naturskyddsföreningar att köra gräset från lieslåtter på ängar till skogen, då det saknas gårdar som vill ta hand om höet, trots att de gamle sa att ängshö är rena medicinen för djur.
Vidare skulle vi kunna ersätta sojaimporten med ökad odling av främst åkerbönor och andra ärtväxter i Sverige. Vi har gott om jord som ligger för fäfot. Enligt radionyheterna den 9 juni så skulle ärtväxter i växtföljden avsevärt bidra till att kol stannar i marken.
Växjö kommun borde, enligt min mening, tillsammans med LRF undersöka om man via arbetslösa skulle kunna dra igång insamling av gräs/hö från nu icke utnyttjade marker och avtala med bönder att ta hand om gräset för uppfödning av bland annat får. Kött- och sojaimporten från Brasilien/Amazonas måste upphöra om vi vill bidra med ett strå till stacken för att främja en hållbar utveckling.
Börje Svensson
”Växjö kommun borde, enligt min mening, tillsammans med LRF undersöka om man via arbetslösa skulle kunna dra igång insamling av gräs/hö från nu icke utnyttjade marker och avtala med bönder att ta hand om gräset för uppfödning av bland annat får.”