GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Solgården nödvändig för en god och nära äldreomsorg i Uppvidinge

Äldreomsorgen i Uppvidinge kommun ifrågasätts av kommunalrådet, ordförande i kommunstyrelsen, Niklas Jonsson!
Insändare • Publicerad 11 juli 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Solgården i Norrhult.
Solgården i Norrhult.Foto: Annika Niquet

Niklas Jonsson uppträder på ett sätt som diskriminerar och kränker både omsorgstagare, blivande omsorgstagare samt alla deras anhöriga.

Enligt politiskt beslut 2020 så avvecklas det särskilda boendet Solgården i Norrhult. De boende på Solgården flyttades till lediga lägenheter på andra orter i kommunen.

I detta läge blev det en våldsam reaktion både från de boende och från anhöriga samt från övriga invånare i Norrhult/Klavreström. Det bildades en grupp som gemensamt skulle föra talan till ledande politiker om att ett särskilt boende i berörd kommundel var viktigt för den åldrande befolkningen.

Mycket har hänt under resans gång de nästan två år som har gått sedan beslut togs, bland annat en namninsamling från ortsbefolkningen som totalt nonchalerades av kommunalrådet med motiveringen att vissa persondata var otillfredsställande!

Solgårdens lokaliteter är i prima skick och rymmer även ett utomordentligt bra tillagningskök samt en gästmatsal som nyttjades av personer i ordinärt boende! Så sent som hösten 2019, med redovisning till kommunalrådet 2020, belönades Solgårdens matsal med första pris från SPF Seniorernas matpatrull i Kronobergs län, för god och näringsrik kost samt trivsam miljö i matsalen.

Under innevarande budgetår har ledande politiker, S och M, förhandlat fram ett förslag och beslut att riva befintliga lokaler för att bygga ett trygghetsboende för personer över 50 år. Nu motsatte sig kommunens befolkning och startade en ny namninsamling med begäran om att öppna upp Solgården som särskilt boende för att täcka det befintliga och kommande behov av den typen av boende. Norrhult/Klavreström har, precis som övriga landet, en åldrande befolkning!

Namninsamlingen redovisades, väl genomtänkt och i enlighet med gällande regelverk, 1 200 namn, och överlämnades till kommunalrådet! Inte hellre denna gång kunde kommunalrådet godkänna med motiveringen att flera namn inte var folkbokförda i Uppvidinge kommun!

Att det är mindre än tre månader kvar till allmänna val och demokratin saknas helt och fullt i Uppvidinge kommun känns inte bra! Kanske blir det helt ny politisk ledning efter den 11 september?

Laila Gustavsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.