GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Spara och slösa

Det var en gång en kommun, som ville vara framåt vad gäller energibesparingar. Alltså släckte man all ”onödig” belysning på landsbygden. För säkerhets skull tog man bort även belysningsstolparna.
Insändare • Publicerad 11 oktober 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Heiko Junge/TT

Men det gäller ju att inte bara spara el utan även producera. Alltså – det stora kommunhuset i kommunens mitt utrustas med solpaneler och man visar stolt hur mycket el man producerar.

Visst är det progressivt och bra.

Nu är det ju så, att en gång för längesedan var elenergin mycket billig. Många då nybyggda villor värmdes med el. (Många av dessa hus har nu en vit låda, en luftvärmepump, på utsidan.)

Vid denna tid installerades en del ny gatubelysning. Varför skulle man då i detta läge med billig el sektionsindela gatubelysningen i kommunens centralort? Naturligtvis inte! Fullt begripligt!

Men, som vi alla vet kom det andra tider – elpriserna steg och det ansågs självklart att spara på el, både för miljöns skull och med tanke på elpriset.

Ibland går gatlyktor sönder. Vår kommun måste då tända upp hela centralortens gatubelysning för att felsöka. Det brukar ta två till tre dagar med gatubelysning dag och natt i hela centralorten. Gissningsvis sker detta ungefär varannan månad.

Vid adventstiden sätter vår kommun upp fin belysning med julstämning i centrum av centralorten. Det innebär att hela centralorten får glädja sig åt tänd gatubelysning dygnet runt i cirka en månad.

Nu kommer frågorna, som framförts tidigare till berörd kommun, utan att ens en utredning tillsatts:

1. Är det en fullständigt omöjlig uppgift att sektionsindela centralortens gatubelysning?

2. Om inte – är kostnaden oförsvarlig?

3. Har man räknat på vad det kostar att tända upp hela centralorten, när det egentligen inte är befogat? Och slutligen – ny fråga:

4. Finns det – förutom jag – inga miljövänner och eller sparsamma smålänningar i denna kommun som 
vågar reagera?

Som säkert många redan förstått, särskilt de som bor i centralorten, kommunen heter Alvesta.

B-O Göransson, Alvesta

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.