Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Spola inte ner regionens framtid

Jag tror att alla har gjort det minst en gång. Att köpa en billig pryl efter att ha blivit överraskad över hur mycket kvalitetsvarianten kostat. Efter en plågsam period då prylen fungerar dåligt eller inte alls lägger man till slut ut pengarna och köper kvalitetsvaran som man borde ha valt ifrån början. Och har därmed betalat dubbelt så mycket i slutändan.
Signaturen ”En fräck Kronobergare som befarar ”tysta repressalier”” tycker att det finns en likhet mellan hens toalettköp och regionens planer på nya sjukhuset.
Signaturen ”En fräck Kronobergare som befarar ”tysta repressalier”” tycker att det finns en likhet mellan hens toalettköp och regionens planer på nya sjukhuset.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I mitt fall var det en toalettstol. Badrumsrenoveringen kostade mer än väntat, så jag letade sätt att spara. En toalett är en toalett – inte behöver jag lägga 1 500 spänn mer på lyxmärket inte. En kort tid efter lärde jag mig bättre. Vatten läcker periodvis från tanken. Första gången fick jag vänta åtta (!) veckor på att företaget skickade ut en reparatör. Nu vinglar stolen och sitsen är sönder. Det blir antagligen lyxmärket trots allt, och det efter mycket möda och stort besvär.

Lyckligtvis är en toalettstol inte en make or break investering för de flesta. Däremot kan ett sjukhus vara det. Det kanske låter som ett stort hopp från en toalettstol till ett sjukhus, men jag påstår att principen är densamma. Beslutsfattarna för Region Kronoberg vill bygga ett nytt sjukhus fort fort fort, samtidigt som de ska helt omorganisera vården (”nära vård”). Och dessutom spara pengar.

Det låter bra med ett nytt sjukhus, och ”nära vård” kan säkert spara pengar. Men beslutsfattarna i deras visdom har bestämt sig för att man redan nu kan räkna med att kunna bygga ett betydligt mindre sjukhus på grund av alla besparingar som man kommer att göra genom reformerna. Det är tråkigt att behöva påpeka detta, men det är svårt (och dyrt!) att bygga om ett helt sjukhus om ”nära vård” inte går som planerat. ”Nära vård” är säkert en bra idé, men ”hyroberoende vård” var också en bra idé. Att lämna gott om utrymme i sjukhusplanerna för oväntade problem behöver inte bara bygga på sund förnuft. Färska fiaskon (tänk på Karolinska) bör definitivt få varningsklockorna att ringa. Sjukhuset ska inte tvingas igenom i rekordtid, utan få den tid som behövs för att fatta genomtänkta, hållbara beslut. Kanske tiden som det tar att genomföra och bedöma ”nära vård”?

En fräck Kronobergare som befarar ”tysta repressalier”

”Beslutsfattarna för Region Kronoberg vill bygga ett nytt sjukhus fort fort fort, samtidigt som de ska helt omorganisera vården (”nära vård”). Och dessutom spara pengar.”

Läs mer