GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stackars du, hade du ingen lott?

Länge har jag ansett att det är något i grunden osmakligt med upplägget för Postkodlotteriet. Oavsett om man har vanan att spela eller inte, så bör det alltid vara så att vi satsar frivilligt på lotteri och spel.
Signaturen ”35251” är ingen större supporter av Postkodlotteriet.
Signaturen ”35251” är ingen större supporter av Postkodlotteriet.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men bakom Postkodlotteriet finns det enligt min mening en obehaglig känsla av grupptryck. Plötsligt kommer ditt postnummer ut ur hatten och alla, med Rikard Sjöberg i centrum på tv-reklamen, ropar ’hej’ och ’hoj’ när de tillsammans drar fram var sin check ut ur det stora kuvertet, och delar på vinsten à många miljoner. Samtidigt blir den grannen som inte köpt lott utan både pengar och en del i den skrattande gemenskapen. ”Stackars du, hade du ingen lott?” ler grannarna.

Det är helt naturligt att du inte vill riskera missa din del av en eventuell ny vinst i Postkodlotteriet. Så vad gör du? Enkelt, du går ut och köpa din egen lott à 170 kronor styck. Det är precis det som är meningen, att du vill ”hänga med” dina grannar. Nu är det inte längre en fråga om du vill köpa eller inte, men att du gör det eftersom det finns en obehaglig press på dig att vara med i gänget. Du känner dig tvungen.

Att jag berättar detta är att en familjemedlem nyligen har råkat ut för precis det jag beskriver ovan. Hans omedelbara reaktion var precis som jag beskriver – han kände sig tvungen, trots att han normalt inte spelar över huvud taget.

Jag har påpekat detta förhållande för Konsumentombudsmannen, inte en men två gånger, i syfte att få stopp på denna sorts spelform. Utan resultat, förstås.

Du som läser denna insändare, fråga runt på din arbetsplats och bland dina vänner och grannar om de också köper lott(er) i Postkodlotteriet. Förmodligen gör de flesta det. Ännu viktigare, fråga dem varför de köper!

35251

"Det är helt naturligt att du inte vill riskera missa din del av en eventuell ny vinst i Postkodlotteriet. Så vad gör du? Enkelt, du går ut och köpa din egen lott à 170 kronor styck."

Läs mer