GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stärkt fältverksamhet – ökad trygghet

De allra flesta tycker att Växjö kommun är en trygg kommun att bo och leva i. Polisen har under flera år rapporterat om att antalet anmälda brott blir färre men trots det upplever ändå allt fler kommuninvånare en otrygghet. De trygghetsmätningar som kommunen gör tillsammans med polisen visar att den upplevda otryggheten ökar i vissa delar av kommun. Den ökade upplevda otryggheten måste tas på allvar. Otrygghet och rädsla för att bli utsatt för brott är ett problem som begränsar människors frihet.
Insändare • Publicerad 4 augusti 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att öka straffen och sätta fler brottslingar i fängelse är bara en del av lösningen. Vi måste arbeta med de förebyggande åtgärderna så att de kriminella gängen inte kan rekrytera nya ungdomar till sin kriminella verksamhet”, skriver Martin Edberg (S).
”Att öka straffen och sätta fler brottslingar i fängelse är bara en del av lösningen. Vi måste arbeta med de förebyggande åtgärderna så att de kriminella gängen inte kan rekrytera nya ungdomar till sin kriminella verksamhet”, skriver Martin Edberg (S).Foto: Johan Nilsson/TT

I första hand är det polisen som har till uppgift att upprätthålla lag och ordning i vårt samhälle. Den socialdemokratiska regeringen har under de senaste åren skärpt straffsatserna för en stor mängd grova brott, så som våldsbrott, sexualbrott, olaga vapeninnehav med mera. Samtidigt har antalet poliser blivit fler och det har aldrig utbildats så många poliser som det gör nu.

Att öka straffen och sätta fler brottslingar i fängelse är bara en del av lösningen. Vi måste arbeta med de förebyggande åtgärderna så att de kriminella gängen inte kan rekrytera nya ungdomar till sin kriminella verksamhet.

Ett av de viktigaste verktyg som kommunen har i sin verktygslåda är fältarbetarna. Våra fältarbetare gör redan i dag ett väldigt viktigt arbete med att får bort ungdomar från den kriminella miljön. Fältarbetarna jobbar mycket i det dolda och de jobbar förebyggande. De har bra koll på våra ungdomar och deras arbete har bidragit till att minska brottsligheten i vår kommun.

Men fältarbetarna behöver bli fler. Det behöver vara fler som jobbar med att förebygga brott i vår kommun. Detta är ett tydligt ansvar för kommunen. Samverkan med exempelvis polis är ju en förutsättning, men kommunen måste stäppa upp. Det är viktigt att nu sätta ner foten och även avsätta pengar för att ge fältarbetarna bättre förutsättningar.

Växjö är en rik kommun. När frågan om hur våra skattepengar ska fördelas valde det moderatledda styret att i stället prioritera en skattesänkning. Det spelar roll vem som styr vår kommun.

Socialdemokraterna är övertygade om att vi tillsammans kan göra vårt Växjö bättre.

Martin Edberg (S), oppositionsledare i nämnden för arbete och välfärd

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.