Stoppa bygget!

Regionen skriver på sin hemsida nyasjukhuset.se att första spadtaget för nytt sjukhus i Räppe kommer att tas den 29 september i år!
Debatt • Publicerad 3 mars 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förberedelserna pågår för det nya sjukhuset i Räppe.
Förberedelserna pågår för det nya sjukhuset i Räppe.Foto: Calle Rydqvist

För två år sedan (13 april 2021) tecknade Region Kronoberg ett samverkansavtal med Skanska. Genom att göra Skanska till partner kunde regionen kringgå lagen om offentlig upphandling.

Skanska styr nu projektet och kan – helt utan konkurrens – bygga på löpande räkning! Systemet med sådana här avtal leder till att de största byggföretagen får monopol på de stora projekten.

I en artikel, i Husbyggaren om ”Konkurrens istället för partnering”, står att de största byggföretagen ”dubblar vinsten och beställarna tar riskerna” vid partnering. Det finns alternativa upplägg som kan bli betydligt billigare. Vän av ordning undrar varför regionen så tidigt bäddade för det avtal som gav Skanska monopol på regionens största projekt? Finns kopplingar?

Regionens upplägg påminner en hel del om byggandet av Nya Karolinska. Där var det ursprungliga avtalet på 14,5 miljarder kronor, men med ett så kallat OPS-avtal (Offentlig-Privat Samverkan) hamnade kostnaderna fram till år 2040 på 62 miljarder (artikel SvD).

Regionen har tagit fram en jämförelse mellan landets regioner hur mycket belåning som regionerna har i förhållande till sin omsättning. Enligt denna är en genomsnittlig belåning cirka 5 procent av omsättningen (Stockholms region med tunnelbana och Karolinska är inte inräknat). Enligt aktuell kalkyl kommer Region Kronoberg att vara landets i särklass mest belånade region, kanske tjugofem gånger högre än den genomsnittliga regionen. Och ändå vet vi inte akutsjukhusets slutsumma. Regionens kostnadsberäkningar har tidigare inte varit trovärdiga, sannolikt för att få igenom de politiska beslut som behövts.

Med de stigande räntorna som nu kommer (för att försvara svenska kronkursen) är risken överhängande att mycket av våra skattepengar avsedda för vård, i stället går till att betala ränta på upplånat kapital. Regionen saknar egna medel till att bygga nytt sjukhus men tänker inledningsvis använda de medel som avsatts till personalens pensioner.

Vi kronobergare har redan fått betala mycket för politikernas drömmar om nytt sjukhus. Nyligen publicerades på regionens hemsida en ”Årsrapport- Nytt akutsjukhus i Växjö 2022”. Projektchefen Stefan Lundin berättar att vid årsskiftet 2022/2023 är cirka 100 personer sysselsatta heltid i projektet nytt sjukhus i Räppe. Arbetet rullar på och berikar varje månad konsulter och Skanska på skattebetalarnas bekostnad. Av rapporten framgår även att regionen inte vet vad som ska byggas, eftersom man fortfarande håller på med programarbeten och utredningar.

Under år 2021 och 2022 har – enligt rapporten – 115 miljoner betalats för ”drift” av det nya sjukhuset... som ännu inte finns. Utöver den så kallade ”driften” har regionen bokfört nästan 200 miljoner i investeringar trots att det ännu inte finns en godkänd detaljplan som gör det möjligt att bygga något sjukhus. Detaljplanen för detta är överklagad till Svea Hovrätt som eventuellt slutgiltigt kan vräka planen för politikernas luftslott. Vem ska i så fall stå för alla nedlagda kostnader?

Jan-Olof Olson, arkitekt

”Vi kronobergare har redan fått betala mycket för politikernas drömmar om nytt sjukhus.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.