Annons

Svårlöst älgproblem

Med anledning av de senaste artiklarna gällande älgolyckor vill jag inflika med min erfarenhet.
Insändare • Publicerad 10 januari 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är synd om älgarna och dessutom är viltstängslen längs med vägarna tydligen för låga, skriver Katrin O.Foto: Fredrik Sandberg / TT

För en dryg månad sedan krockade vi med en älg. Det började bli mörkt och vi körde på en vägsträcka, så kallad 2/1-väg, inklusive viltstängsel. Jag körde i cirka 90 kilometer i timmen på 100-väg och samlade därmed på mig irriterade bilister bakom. Det var fullt med mötande, bländande bilar på motsatta sidan på den dubbelfiliga vägsträckan. Älgen kom från höger dike där vi körde på den enfiliga sträckan, och jag hade inte en chans att se den i tid, det sa bara pang på sidorutan. Bilarna bakom fick sladd då förarna panikbromsade och vi lyckades precis där ha turen att det fanns en p-ficka. Annars hade vi blockerat hela vägen. Bilarna bakom for iväg som galningar, ingen stannade på en lång stund där vi stod med varningslampor. Efter en stund stannade en ung kvinna med barn i bilen som passerade förbi. Stort tack till henne för att hon brydde sig!

Och nu i nyårshelgen körde vi på E4 i fullt dagsljus. Strax före Jönköping panikbromsar ett flertal bilar och då har en bilist precis kört på en älg, som ligger levande på magen i backen och försöker ta sig upp. Även här är det viltstängsel, höga hastigheter där 110 är det normala och ännu högre för vissa.

Annons

Själv har jag blivit lite rädd ska erkännas, speciellt att köra i mörker. Så när vi körde på vägsträckan mellan Värnamo och Rydaholm och med släp så höll jag endast 70 på 90-väg. Fick en lång kö bakom mig, bland annat en långtradare som blinkade och tutade och var precis tokig. Ett par galna omkörningar gjordes också, så man blir förvånad över bilisternas aggressiva beteende.

Det som jag också tänker på är de stackars älgarna och även annat vilt som förvirrat sig upp på vägarna. Vi drar vägar kors och tvärs genom skogarna och hastigheterna blir högre. Det är synd om djuren och dessutom är viltstängslen tydligen för låga. När man nu bygger så avancerade vägar under lång tid som det ofta tar, kan man då inte bygga broar, en så kallad faunabro, för vilt där dom kan passera utan fara? De skulle säkert gå en bra bit längs med viltstängslet för att ta sig över till nästa naturområde.

Bilen blev skrot, men vi klarade oss den här gången, anledningen heter nog änglavakt. Det hjälper som sagt inte att sänka hastigheten då det triggar andra bilister till galet beteende. Viltstängsel hjälper tydligen inte heller utan inger bara falsk trygghet.

Katrin O

Annons
Annons
Annons
Annons