GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svensk miljöpolitik uppåt väggarna

Sverige släpper ut 0,12 procent av jordens koldioxid-utsläpp. Av Sveriges koldioxid-utsläpp kommer cirka en tredjedel från transporter, det vill säga från fossila drivmedel. Således står svenska fordon för cirka 0,04 procent, eller 0,4 promille av jordens koldioxid-utsläpp!
Insändare • Publicerad 30 december 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Om vi leker med tanken att Sverige kan halvera fordonens utsläpp så har vi således reducerat jordens totala koldioxid-utsläpp med 0,2 promille! Tänk er att att ni ur en behållare på en kubikmeter (det vill 1 000 liter) smutsigt vatten tar upp två deciliter (0,2 promille) och slår tillbaka två deciliter rent vatten i behållaren; kommer det att märkas på renheten av vattnet i behållaren? Icke ett endaste litet dugg!

För att uppnå detta fantastiska bidrag till jordens miljöförbättring använder MP (+S) ekonomiska styrmedel, som Malus/bonusskatt, energiskatter, moms et cetera i en utsträckning så att privatekonomin (speciellt på landsbygden) i många fall havererar! Är det rimligt? Inte ett dugg!

Dessutom har Sverige stängt ner ett antal kärnkraftverk, som innebär att vi har för lite el i södra Sverige och måste importera el som produceras i kolkraftverk. Detta innebär att elpriset stigit rejält (och miljön blir sämre på grund av att importerad el produceras av kol alternativt att vi i själva i Karlshamn producerar el baserat på olja!) och att Sverige försämrat sin industris konkurrenskraft (billig el har alltid varit en styrka för svensk industri)! I norra delen av landet har vi överskott på el, men vi har inte tillräckliga kablar/linjer som kan transportera ner elen till södra Sverige utan vi säljer den norrländska elen, som tidvis bara kostar en tiondel av elen i södra Sverige) billigt till Finland (som då får en bättre konkurrenskraft)! Det finns rykten om att den elen säljs vidare till Estland med hyfsad vinst för vårt östra broderland!

Och nu ska vi alltså med ekonomiska styrmedel tvingas över till elbilar! Var ska vi ta elen från? Import till högt pris? Eller ska vi bygga nya dyra kärnkraftverk eftersom vi lagt ner flera gamla av miljöskäl?

Jag tycker att Miljöpartiets miljöpolitik, som Socialdemokraterna dessutom har "tillåtit", har spårat ur totalt! Allt som nu görs i miljöns namn försämrar och förstör för vårt eget folk utan att någon mätbar effekt på jordens miljö kan uppnås! Vi sågar helt enkelt av den gren vi själva sitter på!

Det vill till ett nytänk med lite balans i regeringen vad gäller miljöinsatser och den första absolut viktigast förändringen måste bli att Miljöpartiet fråntas all makt och inflytande i nästa val! Vi behöver en regering som använder sunt förnuft för det har vi inte sett något av i dagens miljöpolitik!

Som "grädde på moset" såg jag nu också att Sverige får tre procents inflation i år, vilket är den högsta nivån sedan 2008. Det är ju solklart att vi får inflation när vår miljöpolitik leder till skyhöga priser på bränsle (=dyrare transporter) och el (= dyrare produktionskostnader), som då måste tas ut på konsumentpriserna, vilket i sin tur leder till högre lönekrav som kompensation för högre levnadskostnader och sen är inflationscirkusen igång! Tacka MP (och S) för denna fantastiska insats!

L. Svantesson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.