GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sverige håller på att förstöra sina sista naturskogar

I somras tillbringade vi våra semesterveckor i Norrland. Till fullo utnyttjade vi allemansrätten. Längs med vägen fick vi njuta av fantastiska vyer, fjällnära skogar, orkidéer samt vackra myrar med ett och annat hjortron. Sverige är ett vackert land! Lyckligtvis finns allemansrätten ännu kvar!
Insändare • Publicerad 20 oktober 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi behöver omedelbart avsätta samtliga kvarvarande urskogar och naturskogar samt förpassa kalhuggning till historien, skriver signaturen ”Skogsmulle”.
Vi behöver omedelbart avsätta samtliga kvarvarande urskogar och naturskogar samt förpassa kalhuggning till historien, skriver signaturen ”Skogsmulle”.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Genom bilrutan kunde vi konstatera att inte ens fjällnära skogar klarar sig undan skogsmissbruket. Gigantiskt stora kala ytor i långsamt växande fjällnära skog gjorde oss undrande, ledsna och förvånade. Hur kan detta vara tillåtet? Under vår bilfärd funderar jag över hur dessa skogars arter påverkas av den omställning som ett kalhygge innebär och hur många rödlistade arter som fanns i de områden som avverkats. Jag vet nämligen att i princip inga resurser läggs på att noggrant undersöka avverkningsanmälda områden. Varför gör sittande politiker inte mer? Varför anställs inte fler biologer för att inventera markerna och bedöma om en avverkning överhuvudtaget är möjlig? Ofta blir inventeringen i stället en uppgift för frivilliga hjältar. All heder åt er!

Att kritisera Brasiliens agerande i Amazonas (vilket vi givetvis också bör) går bra men att förvalta de få rester av svensk tajga som ännu finns kvar är tydligen svårt. Vår nordliga tajga är liksom Amazonas en del av jordens lungor och en gigantisk kolsänka. Varför kritiserar vi brasiliansk soja samtidigt som vi ger grönt ljus åt att ersätta vår tajga med granplantager? Var finns logiken?

Vi behöver omedelbart avsätta samtliga kvarvarande urskogar och naturskogar samt förpassa kalhuggning till historien. Kalhuggning är varken progressivt eller nödvändigt. Dessutom försämrar det livsvillkoren för ett flertal känsliga arter. Att denna omoderna och destruktiva metod existerar år 2021 är minst sagt märkligt! Vi vet bättre och vi kan bättre.

Det är med vemod i själen och sorgflor på hatten jag konstaterar det faktum att vi som ett progressivt och rikt land inte presterar bättre än såhär. Det är minst sagt uselt. Jag skäms och min önskan är att styrande politiker känner detsamma, får upp ögonen och gör något innan det är för sent. Just nu är Sverige upptaget med att förstöra sina sista naturskogar, skogar som vi inte får tillbaka. Våra barn och barnbarn kommer inte att förlåta oss. Var så säkra.

Skogsmulle

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.