GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ta seden dit du kommer

Efter avslutat yrkesliv kan jag äntligen tala ut. Invandrad från Mexiko där jag bland annat arbetat som vd-sekreterare för svenskt börsbolag, banktjänsteman och universitetslärare. 16 år som lärare i Sverige på olika nivåer.
Insändare • Publicerad 19 november 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I Sverige talas det mera om hur vi ska anpassa oss till ett så kallat mångkulturellt samhälle än om vad invandrare ska göra för att bli en del av det svenska samhället. Och vilken sorts kultur ska vi i så fall anpassa oss till i ett land med invandrare från mer än 100 länder?

Har läst och hört om boken ”Sju råd till Mustafa – så blir du svensk i världens mest extrema land” av Mustafa Panshiri. Invandrare från Kabul, före detta polis och numera integrationsföreläsare. Han skriver det självklara men tas väl på större allvar eftersom han själv är invandrare.

Lär dig språket, klä dig så att du är anställningsbar, gör värnplikten och lär dig koderna genom att umgås med svenskar. Du har ett eget ansvar för att bli en del av samhället.

Sverige har den sämsta integrationen i Europa. Det Panshiri inte berättar om är de system som förhindrar integration. Bidragssystem, flerbarnstillägg och förmåner som gör det mer lönsamt att ha bidrag än att arbeta med lön. Jag har i mitt arbete träffat många människor som inte talar svenska efter 15 år i Växjö. Jag har trivts med att undervisa bland annat invandrarbarn som är artiga och visar respekt för lärare men som snart upptäcker att man kan göra vad man vill i en kravlös svensk skola. Jag tror inte ni vill höra de ord som sägs till lärare och andra elever i skolrummet och på raster även från svenska barn. Varför är ordning och reda nåt för alla andra länder men inte i Sverige?

Det är inte svenskar som ska anpassa sig till hundra länders kultur utan en skyldighet för de som kommer hit att anpassa sig. Var någonstans på jorden tillåts det att man gör som man vill? Bara i Sverige. Jag läser och ser hur man gör i Danmark.

Det är klart folket reagerar över hur passiva svenska politiker är och bara sopar allt under mattan. Och är allmänt konflikträdda.

Nu vet jag också vad det är att slå en sjua. Ett talesätt som jag upptäckt att inte alla svenskar vet vad det är.

Martha Elena Arciniega Sandberg (M)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.