unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tillsammans kan vi tvinga fram ett kärnvapenförbud

Martin Tunström kritiserar i en ledare i Smålandsposten att kommunfullmäktige i Göteborg beslutat att staden ska var kärnvapenfri och att Sverige bör skriva under FN-förbudet mot kärnvapen. Sammanfattningsvis är Martin Tunström emot att kommunen ägnar sig åt ”symbolpolitik” och att kommunen ägnar sig åt utrikespolitik.
Bilden visar den första provsprängningen av kärnvapen som USA:s krigsmakt genomförde.
Bilden visar den första provsprängningen av kärnvapen som USA:s krigsmakt genomförde.
Foto: TT
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Kampen mot kärnvapen har pågått åtminstone sedan 1945 efter bombningarna av Hiroshima och Nagasaki. Den har breddats och stärkts genom Nobels fredspris till ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear weapons) 2017 och genom FN:s konvention om förbud av kärnvapen samma år.

ICAN bedriver en kampanj för att städer ska uppmana sina regeringar och parlament att skriva under FN:s kärnvapenförbud. Det är hundratals städer runt om i världen som ställt sig bakom detta krav, bland andra Paris, Oslo, Berlin, Washington och delstaterna Kalifornien, Oregon och New Jersey.

Göteborg blev först i Sverige. Politikerna i Växjö (M, L, C, KD och SD) avvisade i december ett medborgarförslag där fullmäktige uppmanades att ställa sig bakom ICAN:s kampanj.

Vi i Kronoberg för fred och alliansfrihet ser positivt på Göteborgs beslut, särskilt beslutet att uppmana regering och riksdag att ställa sig bakom FN-resolutionen om förbud mot kärnvapen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Göteborgs och Växjös politiker har ansvar för de konsekvenser som skulle följa på ett kärnvapenkrig för oss invånare. Frågan om kärnvapen kan därför uppfattas som lokal.

Men viktigare är att Göteborgs beslut kan bidra till att opinionen för kärnvapenförbud blir så stark att kärnvapnen verkligen försvinner. Enligt en Sifoundersökning vill 86 procent av vår befolkning se ett kärnvapenförbud.

Vi hoppas att du som läser detta inspireras och engagerar dig för att bilda opinion i frågan. Tillsammans kan vi tvinga fram ett förbud mot kärnvapen. Det är det enda rimliga och humana – en värld i fred.

Kronoberg för fred och alliansfrihet

Sven-Erik Månsson

Läs mer

Kommun lägger 1,4 miljoner på förnya återvinningscentral

Slänga avfall

Kommun lägger 1,4 miljoner på förnya återvinningscentral

Ska göras mer lättillgängligt för alla som slänger avfall.

Delade meningar om miljoner till Kronoberg

Höstbudgeten

Delade meningar om miljoner till Kronoberg

”Det är ett tydligt mångmiljonregn över Kronoberg”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) om höstbudgeten gällande vårt län. ”Det är en spretig budget”, säger riksdagsledamot Katarina Brännström (M).

Lyxig villa för 7,5 miljoner Växjös hetaste bostad

Hemnet

Lyxig villa för 7,5 miljoner Växjös hetaste bostad

En lyxutrustad villa i Växjö för 7,5 miljoner. Det blev förra veckans hetaste bostad i länet.

Minst antal coronapatienter på sjukhus sedan i mars

Region Kronoberg

Minst antal coronapatienter på sjukhus sedan i mars

Under helgen har tre covid-patienter fått lämna länets sjukhus.

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

.

Växjö

Blåljus: Två viltolyckor i länet – inom loppet av 15 minuter

Bilar i krock med rådjur