unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Trångsynta lokalpolitiker och räknenissar föröder landsbygden

I härvarande tidning har vi vid ett flertal tillfällen kunnat läsa om en pågående vendetta mellan Älmhults kommun och Älmhultsbygdens taxi.
Olle Nilsson är kritisk till hur Älmhults kommun genomfört upphandlingen av skolbussarna och färdtjänsten.
Olle Nilsson är kritisk till hur Älmhults kommun genomfört upphandlingen av skolbussarna och färdtjänsten.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Kommunen har i sin senaste upphandling valt den betydligt större entreprenören, Flexbuss Sverige AB, att köra skolbussarna och färdtjänsten i Älmhults kommun, i stället för som tidigare Älmhultsbygdens taxi ,som ägs och drivs av ett antal lokala företag. Något av dessa har till och med kört skolskjutsar härstädes i mer än fyrtio år. Vad denna process kostat kommunen i arbetstid och juridisk hjälp har tyvärr inte presenterats i hägnet av den eventuella vinsten i upphandlingen.

Detta är en typisk suboptimering där moderna marknadsorienterade räknenissar lurat med sig kortsynta politiker på en uppenbarligen dåligt utformad upphandling, som resulterat i att, i kommunen sedan länge verksamma bolag slås ut och får lägga ner sin verksamhet, till förmån för ett storbolag, som har sitt säte i annan kommun, och som uppenbarligen betalar eventuell skatt därstädes. Och hela tiden gömmer man sig bakom lagen om offentlig upphandling, LOU, utan att reflektera över möjligheterna till undantag och lokal anpassning. Detta är tyvärr en utveckling som kan ses också på andra håll i landet med en övertro på att den så kallade marknaden löser alla problem. Här borde man ta lärdom av tidigare, inte minst borgerliga misstag, såsom förändringen av till exempel bilprovningen, apoteken och SJ. Det har inte blivit varken billigare eller bättre sedan dessa konkurrensutsattes, särskilt vad gäller landsbygden, men det politiska minnet är kort.

Älmhults kommun säger sig vilja främja och åstadkomma en levande och attraktiv landsbygd. Detta kan ske på olika sätt, dock icke genom upphandlingar som denna. Genom att helt slå undan benen, för i kommunen redan befintliga transportföretag, utarmas landsbygden därest all lokal taxiverksamhet samtidigt försvinner, som en följd härav.

Denna politiskt oansvariga upphandling gentemot kommuninvånarna på landsbygden leder till rakt motsatta effekter mot det positiva budskap politikerna, av alla färger, vill presentera i valrörelsen. Genom att förorda ett externt bolag torde såväl skatteintäkter som miljö påverkas i fel riktning. Bosättningen på landsbygden torde ytterligare minska med också denna försämrade service. Allt kan inte lösas med hjälp av nätet, något som tyvärr många tätortsuppfödda yngre tjänstemän och politiker tycks tro. Då hjälper det föga att kommunen planerar att genomföra någon form av inventering av tomma hus på landsbygden. Detta har testats på andra håll, så länge jag kan minnas, och med föga resultat. Enbart en politisk gimmick. Nyttja i stället dessa pengar till något bättre, till exempel för utbildning av politikerna och tjänstemännen, innebärande förmåga att se till helheten och utforma upphandlingarna så att de lokala företagen kommer i första hand. Detta har ju diskuterats och delvis lyckats i samband med upphandling av närodlade livsmedel? Vad är skillnaden och hur vill Ni se den faktiska utvecklingen på landsbygden uti kommunen?

Olle Nilsson

quote
Älmhults kommun säger sig vilja främja och åstadkomma en levande och attraktiv landsbygd. Detta kan ske på olika sätt, dock icke genom upphandlingar som denna.