Annons

Upp med hakan, Uppvidinge

I Smålandsposten den 16 juni kunde vi läsa att Uppvidinge kommuns Niklas Jonsson oroar sig över de lokala levnadsvillkoren. Tidningen Fokus har nämligen rankat landets 290 kommuner vad gäller deras förutsättningar att erbjuda sina invånare ett bra liv. Vid en sådan rangordning – kallad BästAttLeva – förpassas Uppvidinge kommun till landets bottenskikt.
Insändare • Publicerad 30 juni 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tidningen Fokus har rankat landets 290 kommuner vad gäller deras förutsättningar att erbjuda sina invånare ett bra liv. Uppvidinge kommun hamnar långt ned i listan, men den är inte helt rättvis, skriver professor Bengt Johannisson.
Tidningen Fokus har rankat landets 290 kommuner vad gäller deras förutsättningar att erbjuda sina invånare ett bra liv. Uppvidinge kommun hamnar långt ned i listan, men den är inte helt rättvis, skriver professor Bengt Johannisson.Foto: Karl-Magnus Lundvall

BästAttLeva-undersökningen granskar 10 aspekter på levnadsvillkoren i kommuner. Uppvidinges jumboplacering följer av en sammanvägning av alla dessa aspekter. Men på flera punkter är detta en orättvis betraktelse.

Vad gäller aspekten arbetsmarknad och inkomster hamnar Uppvidinge på plats 182 (av alltså 290). Men ännu värre är det för Lund som rangordnas som nummer 244. Trots att man har landets näst äldsta universitet som räknas till de främsta i världen och dessutom ligger pendlingsnära en av våra storstäder, Malmö.

Annons

Demokrati och jämställdhet är på varje plats en viktig aspekt på levnadsvillkor. Här ligger Uppvidinge särskilt illa till med plats 282. Men Perstorp ligger ännu sämre till och har dessutom där sällskap av en handfull andra skånska kommuner.

Den kommunala ekonomin bestämmer i hög grad förutsättningarna för ett gott liv. Uppvidinges plats 258 är ju oroande men med tanke på att universitetsstaden Sundsvall bara ligger några snäpp bättre till (plats 251) så gör Uppvidinge bra ifrån sig.

När gängkriminaliteten härjar i stora och medelstora svenska städer är upplevd trygghet viktig för alla kommuninvånare. Här tillhör Uppvidinges livsmiljö en av de 50 bästa i landet. Det kan ställas mot den minimala trygghet som våra tre storstäderna erbjuder. Den är för dem alla bland de 10 sämsta i landet.

Fritid och kultur klumpas i undersökningen samman och mäts i kronor. Detta förklarar varför Uppvidinge hamnar på sista plats i landet trots att kommunen har ett aktivt föreningsliv. Däremot är det anmärkningsvärt att Uppsala kommun, trots sin storlek, ärkebiskop, landets äldsta universitet och en egen teater hamnar först på plats 258.

Sociala förhållanden och hälsa bestäms bland annat av kommunens ålderssammansättning. Det innebär att Uppvidinge inte kan göra mycket åt sin placering (186). Dessutom är Skåne inte oväntat ännu hårdare drabbat med Malmö på plats 246 och Landskrona bara fyra platser från den sista.

Det är naturligt att Uppvidinge kommun har svårt att utmärka sig särskilt vad gäller utbildning. Trots att man har kämpat hårt för sin gymnasieskola. Dessutom är det imponerande att klara en plats 215 med tanke på att högskolekommunen Borlänge bara har plats 261.

Slutsatsen måste bli att Uppvidinge kommun, dess politiker, tjänstemän, näringsliv och, inte minst, befolkning trots sina tuffa förutsättningar gör bra ifrån sig. Det är en sanning som enligt mig vida övertrumfar den sifferexercis som Fokus ägnar sig åt.

Bengt Johannisson, professor och skogsbonde i Uppvidinges gränsland

Annons
Annons
Annons
Annons