Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Urspårad förvaltning – både till namn och skötsel

I varje kommun, landsting samt inom kyrkan finns numera en avdelning som kallas HR-funktion. Dessa avdelningar har vuxit upp som svampar ur marken på senare tid. Vad betyder HR-funktion? Kanske Human Right eller Human Resurs. Vad sysslar denna funktion med?
Bertil Närenbäck tycker att kommuner ska sluta slänga sig med uttryck som HR-funktion.
Bertil Närenbäck tycker att kommuner ska sluta slänga sig med uttryck som HR-funktion.
Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Efter vad jag har förstått så är det i samband med att personal blivit avskedade och utköpta. Jag tycker det är skamligt att personer som framför kritik eller har synpunkter på hur arbetet bedrivs ska köpas ut. Nej – ta i stället vara på synpunkter och den kritik som förs fram.

Det kan givetvis i vissa fall finnas anledning till att personer som inte sköter sig avskedas. Sjukdom och/eller andra anledningar kan finnas till att anställda måste sluta.

Att ha många utköp visar att personalavdelningen inte fungerar som den ska. Det saknas kompetens och kreativitet. Personalen är den viktigaste tillgången i en organisation och den måste man ta vara på.

Här finns ett lämpligt område för grävande journalister att ta reda på varför det i Växjö kommun har skett ett stort antal utköp. Dessa kostar kommunen stora summor då lön betala ut till personer som inte arbetar. En rektor i Växjö kommun som arbetat i kommunen i cirka 40 år blir utköpt. Varför? HR-handläggaren vill inte lämna svar utan säger, ingen kommentar. Ska en handläggare i kommunen svara så till en skattebetalare i kommunen? Nej.

Om en person inte klarar av jobbet så har alltid en stor kommun möjlighet att omplacera den anställde. Tyvärr är det i stället ofta så, att en person avskedas för att han/hon för fram kritik mot hur arbetet utförs. Ett avsked kan då vara ett övergrepp och brott mot åsiktsfrihet och offentlighetsprincipen. Kommunen måste då vidta åtgärder för att kontrollera om kommunen följt lagen om åsiktsfrihet och rätten att få framföra kritik.

Dessutom skall påpekas att enligt svensk språklag gäller att svenska myndigheter ska ha svenska namn (se Sv.Språklag 2006:600), samt att myndigheter ska värna om det svenska språket. Byt namn på dessa avdelningar så att en normal svensk förstår vad de sysslar med och ange att det att det gäller personalavdelningen, skötsel av personal.

Bertil Närenbäck

Att ha många utköp visar att personalavdelningen inte fungerar som den ska. Det saknas kompetens och kreativitet. Personalen är den viktigaste tillgången i en organisation och den måste man ta vara på.

Läs mer