Annons

Välfungerande vård

Läkarnas arbetstider och hur det påverkar vården beskrivs av Marcus Svensson i Smålandsposten den 5 december. Att räkna antalet­ läkarbesök som ett kvalitetsmått för god vård ger en väldig snäv och begränsad bild av vårdens hälsoeffekt för patienterna, skriver distriktsläkarföreningens Kai-Christian Reck och Daniel Albertsson?
Insändare • Publicerad 23 december 2013

Läkarnas arbetstider och hur det påverkar vården beskrivs av Marcus Svensson i Smålandsposten den 5 december. Att räkna antalet­ läkarbesök som ett kvalitetsmått för god vård ger en väldig snäv och begränsad bild av vårdens hälsoeffekt för patienterna.­ Ett läkarbesöks längd och innehåll varierar mellan primärvård och sjukhusvård och även mellan olika länder beroende på arbetsfördelning och mål inom vården.

Marcus Svensson beskriver en primärvård som fått fler distriktsläkare sedan 2003, i dagsläget en distriktsläkare per 1?655 invånare. Att riksdagen redan för 13 år sedan tog beslut om målsättningen en distriktsläkare per 1?500 invånare, som behövdes redan då, nämns inte.

Annons

Sedan dess har primärvårdens ansvar och uppgifter ökat påtagligt. Bara med vårdvalet 2009 ökade antalet distriktsläkar­besök med 20 procent. Primärvården tog dessförinnan över behandlings­ansvar för många patienter med psykiska problem, men utan tillräckligt med personalresurser för samtalsbehandling.

Vi vet i dag att den äldre­ delen av befolkningen ökar, med tydliga behov av en god vård och omsorg för ofta flera samtida behandlingsbara sjukdomar. Här tar primärvården och kommunerna i?dag ett allt större löpande behandlingsansvar. Politiska beslutsfattare kräver i?dag mer redovisning från vården för att utvärdera insatser, verksamhets­utveckling och forskning.

Sjukhusvården har expanderat under många år och antalet sjukhus­läkare har under de senaste decennierna ökat betydligt mer än vad antalet distrikts­läkare gjort. På sjukhusen genomförs i­dag allt fler komplicerade ingrepp på ibland känsliga patienter. Många av dessa patienter behöver följas upp tidigt inom primärvården, efter allt kortare vårdtider. Vi distriktsläkare­ ser behovet­ en bredare uppbyggd primär­vård med god kvalitet, även utanför sjukhuskom­plexens tak, som även klarar att avlasta en dyrare mer organcentrerad sjukhusvård.

Med distriktsläkaruppropet maj 2013 talar vi för en mer välfungerande vård med en bredare primär­vård som är tillräckligt bemannad med fasta färdigutbildade­ distriktsläkare.

Som allmänmedicinspecialister arbetar vi med helhetssyn och ser till hela patientens livssituation, bakgrund och olika sjuk­domar. Vår uppgift är även att förebygga olika folksjukdomar.

Vi möter alla åldrar, och särskilt bland de äldsta med flera sjukdomar vill vi öka våra aktiva insatser, som att göra hembesök då behov uppkommer.

Redan i dag har vi i primär­vården kontakt­ med merparten av befolkningen varje år och behandlar patienten nära hemmet, ute i samhället i nära samarbete med andra yrkesgrupper, an­höriga, kommuner, arbetsplatser. I dagsläget är det mer angeläget med ”fler händer ute i vården” nära patienterna, än med fler, stora vårdbyggnader.

Kai-Christian Reck och Daniel Albertsson Distriktsläkarföreningen

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons