Var finns viljan hos Tingsryds politiker?
Vi säger grattis till vår grannkommun Emmaboda som har blivit utnämnd tilltredje bästa skolkommun i landet (Lärarförbundet), 4:e bästa skolkommun i landet (Föräldraföreningsalliansen) och bästa ungdomskommun (Ungdomsrörelsen KFUM).
Ordförande i Lärarförbundet Eva-Lis Siren motiverar utmärkelsen till Emmaboda bland annat så här: Bra resultat i 9:an, hög lärartäthet, relativt små elevgrupper och ni satsar på det man vet fungerar. Ni satsar på att styra resurser utifrån behov och ni verkar förstå att skola och förskola är viktiga för hela kommunen. Den fina placeringen beror till stor del att vi har politiker som satsar på skolan och att vi har bra och engagerad personal, säger Nina Seiron ordförande i Lärarförbundet i Emmaboda Kommun.
Men i vår kommun Tingsryd, tycker politikerna att våra barn och ungdomar är en belastning och en för stor kostnad. Här tränger man ihop 5:or och 6:or från fyra orter i lokaler som är i behov av stor renovering. Bland annat ett utdömt ventilationssystem, en våning som är avstängd på grund av att räddningstjänsten dömt ut den och 140 elever ska samsas om tre toaletter. Stora klasser är melodin för 11–12 åringar. Politikerna tror inte att barn mår bra av små klasser, små skolor. De tror inte att man får några kompisar och man utvecklas inte socialt. Vi vill veta vilket underlag de har för ett sådant uttalande. Tar de beslut utifrån vad de tror eller utifrån fakta?
Enligt politikerna är det bra för barnen att åka till centralorten med skoldagar på nio–tio timmar. En del barn åker hemifrån klockan 07.00 och har då ätit frukost vid 06.15. Lunch serveras vid 11 i skolan och efter det ska barnen klara en hel dag i skolan, kvällsmat får de när de kommer hem, en del kommer hem 16.40. Tror Tingsryds politiker att man lär sig något med två mål mat på en hel skoldag? Undrar om politikerna själva skulle jobba med endast frukost och lunch i magen. Så här vill man nu att även 10-åringarnas skoldagar ska se ut.
Vi föräldrar har begärt F-6-skolor på alla sju orterna i kommunen.
Sedan i juni har vi begärt en extern ekonomisk utredning och en konsekvensanalys av vad som fungerat bra och dåligt vid tidigare omstrukturering. Vi vill även att man utreder vad det kostar att ha F-6skolor på alla orter, vad kostar det att skjutsa Dackeskolans barn till byskolorna. Skolchefen har fått i uppdrag att göra en utredning, men det är ju som att be en ficktjuv visitera sina egna byxfickor. (Inget ont menat om skolchefens kompetens men risken är att utredningen inte blir trovärdig om en chef ska göra en utredning på sin egen verksamhet.)
Vi har erbjudit oss att starta en arbetsgrupp där föräldrar, tjänstemän och politiker tillsammans kommer fram till hur Tingsryds framtida skolorganisation kan se ut, där barnen är i fokus. Men vi får inget gehör från politikerna att tillsätta en sådan arbetsgrupp.
Tingsryds politiker – hoppa ner från era höga hästar, dra ur öronpropparna och börja lyssna på folket i er kommun. Börja bry er, gör om och gör rätt. Annars kommer kommunens dystra siffror från Lärarförbundet där Tingsryd hamnade på 166:e plats, 138 plats på Föräldraföreningsalliansens lista och 110 plats på KFUM:s lista att bli ännu sämre.
Vi önskar att även våra barn har politiker i sin kommun som ser barnen som en tillgång. Precis som de gör i Emmaboda.
FÖRÄLDRAFÖRENINGARNA I LINNERYD, KONGA OCH RÄVEMÅLA