Annons

Världen behöver en ny väckarklocka

 1962 kom ju Rachel Carsons bok ”Tyst vår” ut. Fåglarna dog av olika kemiska preparat som användes i jordbruket. Även i dag rapporteras om fågeldöd.
Insändare • Publicerad 18 oktober 2012

 1962 kom ju Rachel Carsons bok ”Tyst vår” ut. Fåglarna dog av olika kemiska preparat som användes i jordbruket.

Även i dag rapporteras om fågeldöd. Gråsparvar lever nära människor och är därför en bra mätare på förändringar i vår miljö. Den spanske biologen Alfonso Balmori räknade gråsparvar på 30 olika platser och mätte även strålningen. Slutsatsen blev att det fanns färre gråsparvar på platser med hög strålningsnivå.

Annons

I England har en rad fågelarter knutna till tätorten minskat i takt med att mobiltelefonin byggts ut. Gråsparven har där minskat med 90 procent och är sedan 2002 rödlistad. Från många håll rapporteras också om en oroväckande minskning av antalet insekter och smådjur. Detta märks även i Fyllerydsskogen. Den elektromagnetiska strålningen är starkt misstänkt för att försämra insekternas immunförsvar.

Men det som drabbar naturen drabbar också oss människor, framförallt barn och unga. Europarådet rekommenderar förbud för mobiler och trådlösa nätverk i skolorna, men i Sverige verkar föräldrar och skolpersonal helt oinformerade. Detta tack vare våra myndigheter som år efter år gjort allt för att dölja dessa risker.

Den tidigare verkställande direktören för Microsoft Canada, Frank Clegg, säger i en intervju att den federala regeringen har plikt att informera kanadensarna om det som angår säkerheten relaterad till trådlös teknologi. Han säger också att vi har ett ansvar som vuxna, som lagstiftare att informera människor så att de kan ta intelligenta beslut. Frank Clegg, som anses som en pionjär i utvecklingen av Kanadas teknologiska sektor håller nu på att bygga en ny organisation ”Medborgare för säker teknologi” tillsammans med ett antal kompanjoner.

Den amerikanska akademien för miljömedicin som nyligen hållit en konferens i Florida om hjärnan och nervsystemet säger att säkrare system bör användas i stället för Wi-Fi och Israels hälsominister vill att Wi-Fi stoppas i skolorna.

När ska svenska makthavare vakna?

G TÖRNBLOM

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons