GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vart tog Växjö simhall vägen?

Vi är en vanlig Växjöfamilj som köpt sommarsimkort varje sommar. Nu är det slut med denna härliga sommaraktivitet. Det finns nämligen inget sommarsimkort att köpa, varken till vuxna eller till barn.
Insändare • Publicerad 28 juni 2021 • Uppdaterad 28 juni 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Jag som skattebetalare anser därför att det är upprörande och ologiskt att göra om simhallen till ett gym”, skriver signaturen ”Växjöfamilj som anser att simning inte ska vara en ekonomisk fråga”.
”Jag som skattebetalare anser därför att det är upprörande och ologiskt att göra om simhallen till ett gym”, skriver signaturen ”Växjöfamilj som anser att simning inte ska vara en ekonomisk fråga”.
Foto: Lena Gunnarsson

En sökning på Växjö simhall via Google leder till Växjö kommuns hemsida som fortfarande skriver om Medley som entreprenör. I andra hand hamnar vi hos Actic som marknadsför ett gym. Det finns många medlemskap att välja på. Men det är lönlöst att hitta simhallens öppettider, priser eller erbjudanden. Simskola erbjuds till hutlösa priser (170 kronor per tillfälle) precis som de olika medlemskapen med obundna och bundna priser (12-månaders abonnemang). Varför blev det så här? Tidigare har det under året diskuterats flitigt om placeringen av en ny alternativt renoverad Växjö simhall. Vi undrar nu om det verkligen finns en genuin tanke om en framtida simhall med ett äventyrsbad för kommuninvånarna och besökarna i Växjö kommun.

Växjö kommun har pengar som vi kommuninvånare betalar in gemensamt via skattemedel. Dessa pengar ska förvaltas och användas med förtroende på uppdrag av kommuninvånarna. Det kan handla om verksamheter med en inriktning på vård, omsorg och skola. Det kan också handla om en kommunal simhall. En simhall innebär ofta stora kostnader och stora anläggningar. Det är därför ovanligt med privata aktörer som startar upp och driver en simhall på egen hand.

I Växjö kommun tar entreprenörer hand om driften på uppdrag av kommunen. Kultur- och fritidsförvaltningen har ansvaret för verksamheten. Fastigheten sköts av det kommunala bolaget Vöfab. Tidigare hade Medley entreprenaden. Medley drev en simhall med ett tillhörande gym. I Växjö finns sedan juni månad 2021 en ny aktör, Actic, som driver Växjö simhall som en sidoaktivitet till ett gym. Det betyder att det inte längre erbjuds en simhall för de som vill simma utan ett gym med möjligheter till att simma inom medlemskapet. Actic har också samma upplägg på fler orter.

Vissa saker beror av sig själv, ofta med hjälp av pengar. En simhall handlar i grunden om folkhälsa, simskola och glädje. Till skillnad från andra gym som drivs på enbart kommersiella villkor får nu Actic en kommunal simhall att erbjuda sina medlemmar. Men det finns ingen anledning för skattebetalare att gynna en privat gymaktör. Vi konstaterar att det inte växer upp simhallar som svampar i skogen. Däremot startar det upp gym på många olika platser i staden. Gym drivs på kommersiella villkor och är ofta lönsamma verksamheter. Gym behöver således ingen offentlig finansiering via gemensamma lösningar. Det må vara en god sak att uppmana till mer träning. Men det är inte kommunens sak att driva ett gym. Jag/du/vi är kommunen. Det är alltså invånarna i Växjö kommun som är medlemmarna i kommunen och som indirekt äger Växjö simhall.

Jag som skattebetalare anser därför att det är upprörande och ologiskt att göra om simhallen till ett gym. En kommun av en viss storlek kan således erbjuda sina kommuninvånare och besökare en simhall i gott skick och med ett bra erbjudande. Äldre kan erbjudas att simma för sin långsiktiga hälsa. Barn kan erbjudas att lära sig simma för en ökad simkunnighet (säkerhet). Medelålders vuxna – oavsett om de är arbetsföra eller inte – kan uppmuntras att simma för sitt välbefinnande. Det handlar naturligtvis även om idrotten. En medelstor kommun med ambitioner erbjuder goda möjligheter till simträning och simtävling.

Vi skickar därför med en uppmaning till Växjö kommun: Se över era avtal och ställ krav på er nya entreprenör. Ställ kravet på att driva en simhall med fokus på simhall och simning. En simhall är en unik tillgång för kommuninvånarnas hälsa och välmående. Fundera även på otillbörligt gynnande av enskild gymaktör.

Växjöfamilj som anser att simning inte ska vara en ekonomisk fråga

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.