GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Växjö kommun borde röja upp i trafiken

Växjö strävar efter att bli Europas grönaste stad. Må så vara rent energimässigt. Men hur ser det ut för övrigt?
Signaturen ”Vän av ordning!” är inte imponerad av trafiksituationen i Växjö.
Signaturen ”Vän av ordning!” är inte imponerad av trafiksituationen i Växjö.
Foto: Filip Sjöfors
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Grönt är det i alla fall i de övervuxna träden som på många håll växer över och skymmer både trafikmärken och gatubelysning. Buskar och träd sköts inte utan växer på många ställen ut över tomtgränserna så man får gå ut i vägbanan för att komma förbi buskaget (jag bor i Öjaby).

Jag uppmanar Växjö kommun att köra runt i staden och se till att vegetationen sköts, om det nu är kommunen eller tomtägarnas ansvar. Se samtidigt till att städa upp så det blir snyggt och prydligt i refuger och rabatter. Nu ser det så ovårdat ut på många ställen.

När man kommer in i Växjö från Alvestahållet möts man av på höger sida, baksidan av stormarknader med lagerförvaring och lastpallar. Man borde kunna avskärma och göra infarten lite vackrare. På vänster sida är det fullt med lyktstolpar med vimplar om slutspel och annat. Jag tror man fattar utan att det ska fladdra i varenda stolpe (se till att plocka ner när eventet är över). Det är konstigt att man på landet inte får sätta upp en reklamskylt men i stan är det överfullt av alla dess sorter.

Och så det här med parkeringsavgifter. Besökte Karlskrona för ett tag sedan. Där är det lätt att ta sig fram med bil, lätt att hitta parkering och det kostar fem kronor per timme vardagar klockan 9-16 i grön zon motsvarande zon 2 i Växjö. I röd zon motsvarande zon 1 i Växjö kostar det 13 kronor per timme vardagar klockan 9-16 och lördagar klockan 10-14. Max 4 timmar.

Man kan betala med mynt, kort eller app. Och så vackert centrum Karlskrona är med alla bevarade gamla byggnader. En underbart trevlig, lättillgänglig stad till skillnad från Växjö som vill ha bort allt vad bilar heter och som river gamla byggnader och bygger nytt och fult.

Och på tal om trafik, snälla Växjö kommun, informera cyklister vad som gäller. Ja, de får cykla på övergångsställe men de ska lämna företräde för bilar och gående. Det kallas trafikregel. De flesta cyklister far fram som jehu och det har blivit mer regel än undantag att cyklister ser övergångsställen som cykelöverfarter. Och de flesta bilister släpper villigt fram dem, så både cyklister och bilister behöver lära sig vad som gäller.

Vän av ordning!

"Se samtidigt till att städa upp så det blir snyggt och prydligt i refuger och rabatter. Nu ser det så ovårdat ut på många ställen."

Läs mer