GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Växjö kommuns information fungerar dåligt!

Jag har den 12 december lämnat in en skrivelse till kommunen där jag frågar om och hur kommunens informationspolicy ser ut. Jag ville ha svaret skriftligt. Vid mottagningen på våning 3 ville ingen ha brevet, men jag hävdade att brevet skulle till någon informationsansvarig.
Insändare • Publicerad 15 januari 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bertil Närenbäck är inte nöjd med hur hans frågor har bemötts av kommunen.
Bertil Närenbäck är inte nöjd med hur hans frågor har bemötts av kommunen.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Det dröjde två veckor, sedan kom ett brev med den skriftliga policyn ”En väg in – ett ansikte utåt”. Brevet var inte undertecknat och inget diarienummer fanns. Detta tyder på att mitt brev inte var diariefört.

Nåväl, i polycin framgick att alla invånare har rätt till insyn i kommunens verksamheter (om inte sekretess råder). Kommunikationen ska vara enkel och begriplig och innehållet ska anpassas till mottagaren. All kommunikation ska vara aktuell och korrekt.

Strax efter att Smålandsposten i en artikel den 25 juni 2020 i tidningen berättat om att en rektor blivit utköpt och fått ett betydande avgångsvederlag blev jag intresserad. Varför blir en rektor som arbetat cirka 40 år i kommunen utköpt? Han skulle dessutom avgå med pension vid årets slut. Smålandspostens reporter frågade då hr-chefen varför han hade blivit utköpt. Han svarar då ”ingen kommentar”. Har inte en invånare rätt att få veta anledningen? Har rektorn misskött sig? Utköpet var dessutom endast infört i ett internt register och inte behandlat i någon politisk nämnd. Vem i kommunen har en sådan makt att mångårigt anställda avskedas utan politisk granskning?

Jag har skrivit brev till utbildningsavdelningen i Växjö kommun och frågat om anledningen och vem som har initierat utköpet – men inte fått svar. Dessutom säger man att diariet är tomt. Har inte diarieföringen skötts? Flera brev som jag skrivit i ärendet har inte heller diarieförts.

Man kan lätt konstatera att kommunen inte följer sin informationspolicy samt att man inte sköter diarieföringen. Ska man som invånare i Växjö finna sig i detta? Jag gör det inte i alla fall!

Kommunjuristen Isabelle Bunn som tydligen blivit inkopplad på fallet skriver att är du inte nöjd med svaret får du väl anmäla kommunen till JO. Men det är inte det jag vill. Jag vill ha korrekt information. Växjö kommun borde gå in för att följa sin informationspolicy och dessutom verka för fritt informationsutbyte med kommuninvånare.

Bertil Närenbäck

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.