Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Växjö Parkförvaltning är nutidens ”vildmarkens betvingare”

Vi som motionerar och bor runt Växjösjöarna, gläder oss åt kommunens väl balanserade gallringsarbete av gamla träd och vildvuxna buskar, grusförstärkning av joggingspår, tätt med sopkärl och renplockat från allt skräp i motionsspåren runt Växjösjöarna.
Jan-Erik Davidson tycker att kommunens parkförvaltning gjort ett bra jobb runt Växjösjön.
Jan-Erik Davidson tycker att kommunens parkförvaltning gjort ett bra jobb runt Växjösjön.
Foto: Arkivbild
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Visst blir man både tacksam och stolt för Växjö kommuns sätt att hantera växtligheten, motionsspåren, rastplatserna och den fina sjöutsikten.

Johan Bergencreutz (1747-1829, lagman och vice landshövding till C.S. Mörner) kallades för ”Vildmarkens betvingare”, då han lät röja all tät ”djungelvegetation” vid Växjösjön, där sedan Kampa Pelare restes till minne. Syftet var att låta Wexiös skolungdom idrotta och tävla på denna yta. Traditionen som motionsfält fortsätter över tiden.

Dock ”inget ros utan ris”. Min förhoppning är att parkförvaltningen också förbättrar målningen på Kampa Pelare och rustar upp dess blomland med tillhörande belysning. Det är viktigt att också fylla i texten om Johan Bergencreutz på pelaren. Texten har tyvärr flagnat av och är nu oläsbar.

Kampa Pelare är en ståtlig symbol med anor, väl värd att vårda som ett tecken på hälsa, motion och friskhet i Växjö. Ett stort tack nu och framöver, till parkförvaltningen från många motionärer och joggare med mig.

Jan-Erik Davidson, miljöintresserad

"”Dock ”inget ros utan ris”. Min förhoppning är att parkförvaltningen också förbättrar målningen på Kampa Pelare och rustar upp dess blomland med tillhörande belysning.”"

Läs mer