Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Växjös nya kommun- och stationshus – dyrare och fulare än beräknat?

Kostnaden för Växjös nya kommun- och stationshus är väl, när allt räknats samman, betydligt dyrare än det förslag kommunen sålde in till kommuninnevånarna?
Signaturen ”Kommunhusbyggnadsokunnig” är skeptisk till nya kommunhuset.
Signaturen ”Kommunhusbyggnadsokunnig” är skeptisk till nya kommunhuset.
Foto: Lars-Göran Rydqvist
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Citat från Växjö kommuns hemsida: ”När partneringavtalet skrevs med Skanska 2017 var riktkostnaden för byggprojektet på 585 miljoner. Det är därför glädjande att vi nu ligger under den riktkostnaden trots de tilläggsbeställningar på cirka 40 miljoner som gjorts sedan dess. Jag är stolt och glad över det intensiva arbete som pågått de senaste åren i att få ned kostnaderna och att skapa en byggnad för medarbetare, invånare och besökare, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.”

Det här är ju bara en del av sanningen. Utöver dessa 585 miljoner tillkommer markkostnader, Vöfabs kostnader och parkeringssköp (sammanställning finns på kommunens hemsida). Summan blir minst 726 miljoner kronor. Sedan tillkommer inredning för att få ett fungerande kommunhus, kanske ytterligare 15-20 miljoner kronor. Detta är väl betydligt dyrare än det förslag man sålde in till kommuninnevånarna? Några kanske tycker att det också blev en ovackrare byggnad än vad man fantiserat om.

De flesta kommuninnevånare kommer enbart att beskåda detta hus från utsidan. Kommunledningen som förmodligen mest ser huset från insidan, angav inför byggandet: ”Vi tycker att vi hittat ett förslag som har en hög arkitektonisk kvalitet”. En del estetiskt tänkande befarade tidigt att det skulle se ut som ett stort växthus. Kanske de hade rätt, det är nog ett växthus för byråkratin i Växjö. Hoppas att de styrande politikerna, kommunchefen och kommunledningsförvaltningens 600 anställda ryms i det nya huset och att det finns plats att växa. Insidan ser faktiskt ganska fin ut på bilderna. Trender kommer och går, öppna kontorslandskap kanske blir trend om ett par decennier.

Kommunhusbyggnadsokunnig

"En del estetiskt tänkande befarade tidigt att det skulle se ut som ett stort växthus. Kanske de hade rätt, det är nog ett växthus för byråkratin i Växjö."

Läs mer