GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vem bestämmer över vad i vårt land?

Vi har val i Sverige i höst. Då kan det vara bra att inför de tre valen, till riksdag, region och kommun, som vi gör då att veta vem som bestämmer över vad. regering och riksdag bestämmer över sitt, regionerna över sitt och kommunerna över sitt.
Insändare • Publicerad 27 juli 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dörren in till kammaren i riksdagen.
Dörren in till kammaren i riksdagen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen: I grundlagen står det att regeringen styr riket. Det gör den genom att lägga fram förslag, så kallade propositioner, som riksdagen sedan ska ta ställning till. Enkelt uttryckt kan man säga att regeringen föreslår medan riksdagen beslutar.

Riksdagen: Det är riksdagen som stiftar lagarna i Sverige. Beslut som riksdagen fattar är beslut som gäller i hela Sverige. Det betyder att riksdagen fattar beslut på den nationella nivån.

Regionerna: Det finns 21 regioner i Sverige. Deras främsta uppgift är att ta hand om hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och regional utveckling.

För att ta reda på vem som styr i din region kan du söka på region plus namnet på din region.

Kommunerna: Sverige har 290 kommuner. De ansvarar för en stor del av samhällsservicen där vi bor. Till kommunens uppgifter hör bland annat förskola, renhållning, skola, socialtjänst och äldreomsorg.

Sveriges 21 regioner styrs av olika partier/ partikonstellationer. Det är vi som bestämmer vem som ska styra genom valet till regionerna.

Likadant är det med kommunerna, vårt val avgör vilka som ska styra i vår kommun.

Alla kommuner har sidor på Internet, sök på just din kommuns namn ,för att få veta vem som styr.

Informatörerna

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.