Vem har kunskapen att bedöma konditionen på sjukhuset?

För att kunna bedöma lasarettet i Växjös kondition bör man, tror jag, vara sakkunnig inom El, VVS, ventilation, byggnadsteknik, brandlarm, säkerhet, medicinteknik, hissteknik, energieffektivitet, städteknik, miljö och hälsa och flera andra branscher.
Debatt • Publicerad 15 mars 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Debatten om sjukhusets placering fortsätter.
Debatten om sjukhusets placering fortsätter.Foto: Jonas Engman

Smålandsposten har det senaste året svämmat över av debattinlägg och insändare, där skribenterna till största delen är motståndare till att lägga ner befintligt lasarett och därmed uppföra en ny modern lasarettsbyggnad i Räppe, ett lasarett som förhoppningsvis står sig långt in i framtiden.

Min undran är då: Hur många av dessa motståndare är kunniga inom de olika branscher jag räknat upp, för det krävs ju nästan för att kunna bedöma konditionen på det nuvarande lasarettet?

Folkets röst är det många som kräver ska få göras hörd. Men min röst är den att jag inte är sakkunnig nog att kunna bedöma hur nuvarande lasarett mår, vad som krävs för att göra konstgjord andning och hålla liv i dessa byggnader i kanske 50 år till.

Vad händer om 30-40 år när vi är mångdubbelt fler invånare i Kronoberg?

Som lekman kan jag bara ha en uppfattning om att det är synd att man redan för många år sedan inte flyttade lasarettet från stadskärnan, den gången det var tal om att flytta eller fortsätta bygga till befintliga byggnader.

Som lekman skulle jag även uppskatta en ny modern byggnad som innehåller framtidens sjukvård i ett lasarett som inte är inklämt mitt inne i en stadskärna, utan mer tillgängligt för Kronobergs alla invånare.

Jag är kanske naiv som litar på sakkunniga bedömare som har alla fakta på bordet och som varit med i de utredningar och undersökningar som ligger till beslut för ett nytt lasarett, jämfört med att bygga om och bygga till på befintlig plats.

Det krävs inte mycket för att förstå att det när lasarettet i Växjö uppfördes var helt andra förhållande för länets invånare, inte så många invånare och inte så begränsat utrymme för byggnadens utveckling som det är nu.

Jag kan också förstå att det skulle gå mycket snabbare att bygga ett nytt lasarett än att bygga om befintligt, parallellt med att vården kan bedrivas utan avbrott i gamla byggnader tills det är dags att flytta in i nya lokaler.

Det är många som tycker att ett nytt lasarett är slöseri med skattepengar, men vilket slöseri är det inte att det står ett helt tomt före detta kommunhus mitt inne i Växjö centrum, bara som ett exempel?

Magnus Lo

”Jag är kanske naiv som litar på sakkunniga bedömare som har alla fakta på bordet och som varit med i de utredningar och undersökningar som ligger till beslut för ett nytt lasarett, jämfört med att bygga om och bygga till på befintlig plats.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.