unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Vem känner ansvar och plikt?

Det har visat sig stora brister i ansvar hos politiker och flera av våra skattefinansierade myndigheter.
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Flera har till sin uppgift att ha planer och beredskapsåtgärder för alla möjliga situationer som hotar landet och dess befolkning. Exempelvis de stora skogsbränderna där stora brister visade sig angående organisation med mera och nu senast coronapandemin.

De myndigheter jag tänker närmast på är MSB och Folkhälsomyndigheten. Med de oacceptabla brister som visat sig menar jag att de har misslyckats och inte skött sitt uppdrag. Medborgarna i Sverige har rätt att kräva bättre resultat för sina skattepengar. Dessutom har jag inte hört någon företrädare för någon myndighet eller ansvarig politiker medge några egna brister men däremot ge andra skulden till andra eller försvara sig med att ”ingen kunde förutse detta” trots att världens olika forskare varnat och befarat detta under lång tid.

Man kan inte ha varit ovetande om det och dessutom borde eller ska både politiker och olika myndigheters personal ”tänka utanför boxen” och vara beredda på många olika situationer. Men nu när coronaviruset kom fanns inte ens skyddsutrustning mot smitta till personalen, vilket borde vara det primära. Det bådar inte gott för framtiden. Det är naturligtvis inte sista gången en katastrofsituation inträffar.

De klimat och miljöproblem som vi människor orsakat kommer att kräva uppoffringar och svåra nödvändiga beslut för att rädda livet på jorden och då hjälper det inte att vänta på ett vaccin. Det kommer att krävas mycket av politiker och våra olika samhällsfunktioner i framtiden. Men vi medborgare måste naturligtvis också visa ansvar och följa givna råd och restriktioner. Alla kan bidra med något.

Många av oss har under pandemin inte tagit situationen på allvar och visat ansvarsfullt beteende. Under coronapandemin belastas sjukvårdspersonal, räddningstjänst och annan vårdpersonal väldigt hårt och de flesta gör ett fantastiskt jobb för att hjälpa människor och rädda liv. Men jag blir illa berörd när jag hör uppgifter om att sjukvårdpersonal säger upp sig och går hem därför att de inte orkar eller vågar gå till jobbet för att vårda svårt sjuka människor. I min värld gäller det att bita ihop och göra sin plikt även i svåra situationer.

Hur skulle det se ut om till exempel brandmän, poliser eller soldater i försvaret går hem vid besvärliga eller farliga situationer? Har man valt något av dess yrken som är till för att skydda och rädda människoliv menar jag att man stannar på sin post vad som än händer. Någon form av arbetsplikt vid vissa situationer borde finnas för dess yrken.

Självklart ska arbetsgivaren ha ett stort ansvar för att se till att det finns resurser och arbetsschema så att personal kan vila. Jag hoppas verkligen att alla berörda rannsakar sig och i framtiden och tar större ansvar. Jag är tacksam för att vi i Sverige har media och en fri press med alla våra journalister som håller koll så alla vi medborgare får information.

Vill avsluta med ett citat från Tage Danielssons berättelse om Karl-Bertil Jonssons Jul. ”Plikt och ansvar är en god grund varpå samhället vilar”.

Lennart Turesson

Lennart Turesson är inte imponerad av MSB:s verksamhet under coronapandemin.
Lennart Turesson är inte imponerad av MSB:s verksamhet under coronapandemin.
Foto: Drago Prvulovic/TT
quote
Jag hoppas verkligen att alla berörda rannsakar sig och i framtiden och tar större ansvar.