Annons

Vem ska man rösta på?

”Trygg omstart för alla Växjöbor”, var rubriken på ett debattinlägg i Smålandsposten i november. Det väckte en förhoppning att undertecknarna, Blågröna Växjö, hade börjat läsa invånarnas skriverier på Opinion. Men inte, deras ”outtröttliga kamp mot utanförskap” skulle fortsätta. Fortsatt ingen koppling till den verklighet som vi invånare beskriver i olika inlägg.
Insändare • Publicerad 4 februari 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att göra en lag på inblandning av ett dyrare bränsle för bättre miljö, ska inte innebära ett högre pris”, skriver Jan-E Carlsson.Foto: Andreas Hillergren

Nu är detta inte bara de Blågrönas problem. Alla politiker, oavsett färg, verkar bara leva i sitt partis till leda upprepade slogans och påståenden. Moderaterna, som bara pratar om skattesänkningar, men hela tiden upprepar sina krav på mera pengar till försvar, poliser, skola, sjukvård och övrig välfärd. I dag vill man sänka skatten på el, men 2011 var man ansvariga för den regering som delade upp landet i 4 el-områden. Den största anledning till dagens höga priser i söder.

M kräver flera poliser, men vet inte hur. Polisskolorna har tomma platser, eftersom inte tillräckligt många godkända sökande finns. Centern med sina garantier för landsbygden, utan några förslag, som skulle innebära verkliga förändringar. De gröna med sina från verkligheten dåligt förankrade förslag. Plastpåseskatt och borttagande av sugrör. Jätteinsatser! Katastrofen Bonus malus. Och S, nu senast med att ”vända på alla stenar” för att få bukt med problem som funnits i 15 år.

Annons

Att se in i framtiden är det få av oss som klarar. Men kunde inte något parti kopplat ihop invandringen med förslag på de områden som, lätt insett egentligen, borde ha prioriterats och förstärkts. Öppnar man sina hjärtan och dessutom konstaterar att det finns gott om plats i Sverige, konstaterat under resorna i Sverige, kunde inte detta ha kopplats till att man behövde bostäder, lämpliga jobb, förstärka skolan och förbereda sjukvården för nya sjukdomar, kulturella skillnader och tolkbehov? Jag har inte hört något parti nämna detta i sina olika program för asyl och integration.

I dag är el- och bränslepriset på tapeten. En del klagar på moms på skatt, men det är ju bara att svara: ”Vi tog hänsyn till momsen när vi satte energiskatten. Utan moms hade vi satt en högre energiskatt”. Att prisökningen på grund av export av el gör att priset stiger i södra Sverige borde inte ge staten högre inkomst via momsen på el. Det borde givetvis ha reglerats. Momsen är en form av konsumtionsskatt. Prisökning beroende av priset i Tyskland är ingen konsumtionsökning.

Lika dålig är den gröna inblandningen i diesel. Att göra en lag på inblandning av ett dyrare bränsle för bättre miljö, ska inte innebära ett högre pris. Här borde regeringen ha minskat skatten, motsvarande prisökningen för leverantören. Åter, så enkelt kunde det varit. En ljuspunkt finns. När de gröna försvann ur regeringen, började en nyktrare syn på saker och ting infinna sig. Kanske kan den synen nå även el och bränsle.

Jan-E Carlsson

Annons
Annons
Annons
Annons