Annons

Verkligheten kommer alltid att spöka för människor med SD:s ideologi

Hur har då Sverigedemokraterna utmärkt sig sedan valet 11 september? Några axplock:
Insändare • Publicerad 8 november 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
SD-flagga i publiken under Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons tal i Almedalen i somras.
SD-flagga i publiken under Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons tal i Almedalen i somras.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Redan på valnatten blir Rebecka Fallenkvist rikskänd då hon utropar: ”Helg seger!”, en lätt igenkännlig försvenskning av ”Sieg Heil”. Fallenkvist, kvinnlig påläggskalv inom partiet, säger sig sedan ha varit ”överförfriskad”, men återkommer i offentligheten då hon beskriver Förintelseoffret Anne Frank som ”sedeslös” och ”kåtheten själv”.

Björn Söder, tillhörig den absoluta partitoppen, lovar: ”Public service ska banne mig reformeras i grunden!” Detta efter att Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, i SVT uttryckt sin oro över de nazistiska kopplingarna till Sverigedemokraterna. Söder vill också stoppa bidrag till Civil Right Defenders, en organisation som försvarar mänskliga rättigheter och som har kritiserat delar av Tidöavtalet.

Annons

Julia Kronelid, som väljs till andre vice talman i riksdagen, ifrågasätter evolutionen. Hennes kollega, Elsa Widding, menar att klimatkrisen saknar stöd i vetenskapen.

Kent Ekeroth, välkänd som mannen med järnröret i Stockholmsnatten 2010, gör comeback som oppositionsråd för SD i Dalarna. Alexandra Börgesen, som ursprungligen nominerats av partiet, petas med kommentaren ”hon är ju tandhygienist”.

SD-kommunalrådet Christopher Jarnvall avslöjas ha sålt försvarshemligheter och tjänat avsevärt på affären.

SD-politikern Rebecca Ädel visar sig ha spritt nazistisk propaganda på nätet. (Är någon förvånad?)

Och när löftet om kraftigt sänkta priser på drivmedel inte infrias så säger partiets ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt att ”verkligheten spökar”.

Det är en ovanligt träffsäker analys. Verkligheten kommer alltid att ”spöka” för människor med Sverigedemokraternas ideologi. Och för deras allierade.

Ulf Carlsson

Annons
Annons
Annons
Annons