GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vi behöver en enhetlig skola utan vinstintresse

Jag instämmer med J.Sten.N och dennes insändare med synpunkter om bland annat Centerpartiets skolpolitik (Smålandsposten den 12/1).
Insändare • Publicerad lördag 06:00
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Prästängsskolan i Alvesta kommun behöver byggas ut.
Prästängsskolan i Alvesta kommun behöver byggas ut.Foto: Anna Karolina Persson

I samma tidning har Centerns företrädare en artikel där man som vanligt slår sig för bröstet och skriver att deras politik ser till alla kommuners skolor. Jag påstår att de säger ett men medverkar till annat!

Jag säger det igen: Centerpartiet har medverkat till att flera små skolor på landsbygden försvunnit i vårt land. I artikeln skriver de att de vill införa omvänd skolskjuts, det vill säga att barn från tätorter ska köras till skolor på landet. Ett bra förslag om det kan bli verklighet, men jag har svårt att tro på det!

För ett antal år sedan blev det ett vikande elevunderlag för skolor i Västra Torsås och detta förslag framfördes av flera till kommunens företrädare, där Centerpartiet ofta varit ledande. Detta utan minsta gehör, i stället avvecklades två bra skolor och barnen bussades till andra skolor. Detta resulterade i tillbyggnader och dyra lösningar med tillfälliga paviljonger för att barnen skulle få plats där, endast cirka 10 kilometer från de två bra skolbyggnaderna som avvecklades. Byggnaderna finns kvar i gott skick.

Många är vi som inte förstår varför det går bra att köra barn till skolor i tätorter, men inte tvärtom? Det fungerade förr när Västra Torsås var egen kommun, då bussades barn från en större skola till en mindre för att stärka elevunderlaget!

I Smålandsposten den 12 januari kunde vi också läsa om att en skola i Alvesta tätort är trångbodd och behöver byggas till, också med paviljonger. Intressant är att Centerpartiet och Socialdemokrater styr i Alvesta.

Centerpartiet propagerar för ett aktivt fritt skolval. Jag och många med mig tycker att det är hög tid att förbjuda alla slag av friskolor och vinstintresse i all skolverksamhet. Med tanke på alla problem med skolor och dess verksamhet som förekommer i hela vårt land verkar det som också de flesta kommuner misslyckats med sitt åtagande. (kanske i vissa fall på grund av friskolorna)

Vad vi behöver i vårt land är en enhetlig skola men en huvudman utan något vinstintresse! Det låter alltid bra med valfrihet och alternativ men i vissa fall fungerar det bevisligen inte! Liksom J.Sten.N. uppmanar också jag Centerpartiet och alla andra partier till att ta er en riktig funderare i skolfrågan och ta beslut så att vi skapar en enhetlig skola som fungerar för alla barn och ungdomar i hela vårt land, inte minst på landsbygden!

Lennart Turesson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.