GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vi får betala i form av försämrad livsmiljö

Vad gäller vindkraftsanläggningen i Lyngsåsa som Smålandsposten skrev om i lördagens tidning är jag tveksam till om den el som kommer att produceras av de 22 stycken 210 meter höga verken kommer att konsumeras av oss i Sverige?
Insändare • Publicerad 1 februari 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Signaturen C. A. tycker det är dags för politiker att se konsekvenserna av vindkraftverken.
Signaturen C. A. tycker det är dags för politiker att se konsekvenserna av vindkraftverken.Foto: Johan Nilsson / TT

Malmöbaserade BayWa.r.e. som utvecklat och projekterar anläggningen har som det stod i artikeln tyska ägare. Försäljningen av hela anläggningen har skett till SUSI Partners, som är en schweizisk fondförvaltare. De i har i sin tur säkerställt ett långsiktigt elförsäljningsavtal till fast pris för den el som kommer att produceras i Lyngsåsa och det är därför inte troligt att den kommer oss svenska elkonsumenter till godo. Projektfinansieringen av anläggningen är säkerställd med Hamburg Commercial Bank. Drift och kontroll av produktionen kommer att ske från ett kontrollcenter i München.

Vi kommer inte att få del av det anläggningen producerar men som grannar kommer vi att få ta del av de ljud- och ljusföroreningar som verken kommer att alstra de närmaste 25-30 åren.

Det är dags för politiker både nationellt och lokalt att se till konsekvenserna av vad vi får ut av ett fortsatt byggande av vindkraft med i huvudsak utländska ägare och vad vi får betala i form av försämrad livsmiljö.

C. A.

”Vi kommer inte att få del av det anläggningen producerar men som grannar kommer vi att få ta del av de ljud- och ljusföroreningar som verken kommer att alstra de närmaste 25-30 åren.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.