Annons

Vi får hoppas att den blomstertid kommer för lärarna

Fostrade i en protestantisk tradition lever vi oftast efter devisen ”slit hårt nu, skörda frukterna senare”.
Insändare • Publicerad 4 juni 2014

Lärare har genom Lärarnas Riksförbund haft cirka­ 25 års hårt slit med att försöka rätta till löner och arbetsvillkor. Vi har gång på gång slitit och argumenterat med Sveriges kommuner och landsting (SKL) för att få en förståelse­ för vad som krävs för att ge våra medlemmar bättre arbetsvillkor, och eleverna bättre­ resultat. Gång efter annan har vi gett SKL nya chanser­ till bot och bättring, ibland har hoppets låga tänts, men oftare har lärarna fått en kalldusch.

För några veckor sedan lyssnade jag till ordföranden i SKL:s förhandlings­delegation, Ingela Gardner Sundström. Flera gånger återkom hon till att förtroendet oss emellan är förbrukat. Samtidigt skickade hon över bollen till Lärarnas Riksförbund för att se hur vi ansåg att detta skulle kunna­ byggas upp på nytt.

Annons

Så, kommer då blomster­tiden för lärare nu? Sista­ avtalsåret? Tveksamt!

Om förtroendet mellan lärarkåren och den största huvudmannen är så sargat kanske det är bäst att släppa­ in regering och riksdag? Inte minst som arbetsgivare, men också­ som fullt utkvalitets­ansvariga?

Att lyfta svenska skolan till en nationell kunskapsskola avkräver huvudmannen kunskap, kvalitet och kompetens.

Lärarnas Riksförbund hoppas att den blomstertid nu kommer.

Johan Runesson

Legitimerad lärare

Ordförande Lärarnas Riksförbund Kronoberg

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons