Vi får leva med hjärtat i halsgropen

 Det är med stor oro vi tagit del av den för Kronobergs län så negativa rapport från Hjärt-Lungfonden om att vårt län har sämst akuta ambulansberedskapen i Sverige.
Insändare • Publicerad 18 september 2012

 Det är med stor oro vi tagit del av den för Kronobergs län så negativa rapport från Hjärt-Lungfonden om att vårt län har sämst akuta ambulansberedskapen i Sverige.

Skärpning alla landstingspolitiker. Det faktum att alla länsinnevånare är i farosonen på grund av dålig planering av politikerna när man gör besparingar och nedskärningar så länsinnevånarna måste leva med hjärtat i halsgropen.

Det är allvarligt när en hjärtinfarkt eller annan sjukdom inträffar som kräver att man omedelbart kommer under behandling, det gäller ofta minuter och sekunder för att rädda liv.

Vems ansvar är det om någon person dör på vägen på grund av att det finns för lite ambulanser i länet?

Landstinget har tillsatt fyra miljoner kronor för att försöka åtgärda situationen, men det räcker långt ifrån. Här behövs planering och prioritering. Det gäller också att varje kommun medverkar till att säkra ambulans och akuttransporter.

Det duger inte att tala om att vårt län har mycket glesbygd. Alla kommuner och län är granskade från Norrland till Skåne och vårt län är sist i alla jämförelser.

Vi måste ihärdigt och med skärpa påpeka att Kronobergs landsting leker med döden om man inte omgående tar tag i verkligheten.

Det finnes förstklassiga resurser för hjärtpatienter i Karlskrona det sjukhus som vårt landsting valt som samarbetspartner.Vi vill påstå att Karlskrona hjärtavdelning har ett av Sveriges absolut bästa hjärtläkarteam så här finnes inget att klaga på. Men det gäller att snabbt komma under behandling och då är det våra ambulanstransporter som måste tillföras resurser.

Växjö och Ljungby hjärtavdelningar måste också få de resurser som behövs för att kunna utföra den efterföljande hjärtvården.

Det gäller att rädda liv För närvarande får vårt län skämmas för dålig och ingen genomtänkt planering.

Hjärt –och lungsjukas länsförening Kronoberg med föreningar i samtliga kommuner och med över 2 800 medlemmar i Kronobergs län vill se en om­gående skärpning.

JAN VERNERSSON

länsordförande, Hjärt och lungsjukas förening Kronoberg

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.