Annons

Vi måste värna vårt viktiga vatten

Vättern i norra Småland är ett Natura 2000-område och sjön har ett delvis unikt fisk-, djur- och växtliv som måste skyddas.
Insändare • Publicerad 13 oktober 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ulf Nilsson skriver om vikten att skydda Vätterns vatten.
Ulf Nilsson skriver om vikten att skydda Vätterns vatten.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Vättern är en av Europas största klarvattensjöar som ger dricksvatten till cirka 300 000 människor i dag och troligen fler i framtiden då Örebro och kommuner i Mälardalen visat intresse enligt uppgift från Sydvatten.

I dag finns flera hot mot Vättern: redan finns tusentals ton ammunition på Vätterns botten som läcker farliga ämnen, bland annat bly. Dessutom risk för att brandskummet PFAS från Karlsborgs flygplats rinner ner i sjön. Detta ämne är farligt och numera förbjudet. I Ronneby tvingades vattenverket stänga på grund av dricksvattnet förorenats av PFAS från Kallinge flygfält. Fisk i Vättern (bland annat röding och sik) innehåller i dag alltför höga halter av olika gifter, halten av en sorts PFAS-kemikalie överskrider gränsvärdet.

Annons

Aktuellt just nu är Försvarsmaktens planer på utökad skjutverksamhet i Vättern bland annat för att Nato ska kunna öva i Sverige. Detta hot mot Vättern måste stoppas. I juni månad kom en riktigt god nyhet: Mark- och miljödomstolen i Vänersborg tillkännagav sitt yttrande angående Försvarsmaktens ansökan om att få femdubbla flygverksamheten på Karlsborgs flygplats. Domstolens yttrande innebär att regeringen inte ska ge något tillstånd.

Detta är en delseger för Aktion Rädda Vättern (ARV) som i många år ställt krav för att skydda Vättern. Men starka krafter, både inom och utom landet, vill ha Vättern som krigsövningsplats. Därför måste opinionsarbetet fortsätta, en stark opinion behövs (stöd gärna ARV) för att säkra att regeringen fattar rätt beslut.

Ulf Nilsson, Växjö

”I dag finns flera hot mot Vättern: redan finns tusentals ton ammunition på Vätterns botten som läcker farliga ämnen, bland annat bly.”
Ulf Nilsson
Annons
Annons
Annons
Annons