Annons

Vi väntar på att politikerna ska agera snabbt och kraftfullt

Varje människa bestämmer på ett sätt om det egna livet och sin egen politiska tillhörighet. Förändring kommer alltid inifrån. Nu står vi vid ett vägskäl, där vi faktiskt måste lyfta oss ur det politiska fältet och agera gemensamt. Gränsöverskridande.
Insändare • Publicerad 6 mars 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Forskarna vet det. Politikerna vet det. Vi alla vet det. Det håller på att gå åt pipsvängen med natur, klimat, natur och vår civilisation”, skriver insändarskribenterna.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vi har förstått att Anna Tenje (M) värderar och håller friheten högt. Varje människas frihet att välja och styra sitt eget liv är viktigt. Vi håller med. Vi håller med så länge det innebär att man inte skadar eller gör illa någon annan. För oss inbegriper det oss alla – växter, djur, människor, natur ja hela vår jord. Vi lever nu på ett sätt som inte naturen och jorden tål. Med katastrofala följder redan och mer att vänta. Kan vi då fortsätta att tala om vår frihet? Vems frihet? Med frihet följer ett stort ansvar.

Vi kan inte se, att vi längre har friheten, att fortsätta leva som vi gör nu. Inte friheten att välja utan snarare börja tänka och agera som ansvarsfulla världsmedborgare. Göra en omställning. Nu handlar det om att se till helhetens bästa. Vi måste börja anpassa vårt sätt att leva såsom jorden tål så att vi, våra barn och kommande generationer kan leva i harmoni med naturen. För vad är friheten värd om vi inte längre har vatten att dricka, mat att äta eller ett tryggt boende. Analysen är sedan länge klar. Forskarna vet det. Politikerna vet det. Vi alla vet det. Det håller på att gå åt pipsvängen med natur, klimat, natur och vår civilisation.

Annons

Det finns en bra långsiktig plan som ni i Växjö kommun har arbetat fram Hållbara Växjö 2030. Den är bra för att arbeta på lång sikt. Men för att verkligen bromsa den klimatkatastrof som väntar behövs modigt, raskt och kraftfullt agerande som inbegriper alla medborgare. Få med alla på tåget precis som med den pandemi som nu råder. Under andra världskriget var det möjligt att spara bränsle, människor började cykla. Anna Tenje – du som har makt och inflytande. Du kan verkligen påverka. Det går att läsa i tidningen Fokus att du är en av de mäktigaste i Sverige. Vad vill du använda ditt stora inflytande och din makt till? Hur tänker du att det ska gå till att få med alla oss medborgare utan restriktioner och rekommendationer från er politiker såväl kommunalt som nationellt? Vi vill att ni börjar agera och trycka på politisk nationell nivå.

Vi undrar, hur länge ska det verkliga politiska modet utebli? Vi väntar. Vi väntar på att ni politiker ska agera snabbt och kraftfullt så att vi alla kan hjälpas åt i denna så kallade klimatpandemi. Det finns ingen tid för att vänta. På andra sidan friheten finns ett ansvar. För tusan vad väntar ni på? Vakna.

Tina Törnblom

Jonas Strandh

Angelica Gutierrez

Patrizia Svedberg

Karin Östergren

Mikael Karlsson

Mona Jansson

Jan Alldén

Annons

Lotta Svensson

Annika Karlsson Strömberg

Marie Larsson

Pernilla Sporre

Kasplina Weronica Berggren

Barbro Wendel

Jon Sterner Hedberg

Karin Lindberg

Anna Hjelmer

Inger Stark

”Vi väntar på att ni politiker ska agera snabbt och kraftfullt så att vi alla kan hjälpas åt i denna så kallade klimatpandemi.”
Annons
Annons
Annons
Annons