GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vi vill ha konkreta besked om pensionssystemet

Här i Kronobergs län bor 46 000 pensionärer. För många av oss seniorer är pensioner samt vård och omsorg de viktiga sakfrågorna inför valet. Drygt var tredje pensionär kan också tänka sig att byta parti till ett parti som fokuserar på äldrefrågor, det är en tydlig signal på att partierna inte har prioriterat seniorpolitiska frågor.
Debatt • Publicerad 12 juli 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
SPF Seniorerna vill ha konkreta besked från länets riksdagsledamöter om vad de tycker om pensionssystemet.
SPF Seniorerna vill ha konkreta besked från länets riksdagsledamöter om vad de tycker om pensionssystemet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är därför positivt att politiken under våren har börjat diskutera pensionärers ekonomi. Men det saknas fortfarande besked om vad partierna tycker om själva pensionssystemet. En allmän pension som bara motsvarar halva ens lön, och hamnar allt längre ifrån ambitionen på runt 60 procent av slutlönen, är dessvärre genomsnittet i dag och vad som väntas också i framtiden. Det räcker inte tycker vi, men vad tycker politikerna då?

Vi i SPF Seniorerna vill ha konkreta besked från länets riksdagsledamöter. Hälften av länets pensionärer har i dag en total pension på som mest cirka 17 500 kronor före skatt. Också morgondagens pensionärer kan räkna med denna pensionsstandard – även om de arbetar längre. Är detta en värdig inkomstnivå efter ett långt arbetsliv? Är politikerna nöjda med de pensioner som systemet levererar i dag och väntas ge i framtiden? Om inte, vad och hur vill ni förändra i systemet?

Jan Johansson, distriktsordförande SPF Seniorerna Kronoberg

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.