Vindkraft fungerar inte

Små kraftkällor som vind- och solkraftverk skapar störningar och obalans i vårt elsystem, som gör att vi inte kan distribuera elenergin till de platser där den behövs.
Insändare • Publicerad 9 januari 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vindkraftverk är förmodligen det sämsta sättet att tillverka el på, menar Anders Waldemar.
Vindkraftverk är förmodligen det sämsta sättet att tillverka el på, menar Anders Waldemar.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det spelar ingen roll om vi bygger hundratusentals vindkraftverk, elen går inte distribuera utan stora synkrona generatorer, som finns i stora kraftverk. Det innebär att vi för att få ett stabilt elsystem måste välja mellan el tillverkad i kärnkraftverk, oljekraftverk eller kolkraftverk, vind och sol kan aldrig bli något annat än ett komplement till någon av dessa mer stabila energikällor. När vi här i Sverige hade tolv kärnkraftreaktorer hade vi ett närmast perfekt elsystem, kärnkraft i kombination med vattenkraft gav oss en stabil, billig och fossilfri energiproduktion.

Vindkraftverk är förmodligen det sämsta sättet för oss att tillverka el på. Förutom att det är intermittent och inte levererar någon el alls när vi som mest behöver den. Det blåser ofta väldigt lite eller inte alls när det är riktigt kallt. Det är också mycket dyrt att producera el med vindkraft, erfarenheter från Storbritannien visar på en kostnad på över två kronor per kilowattimme för el tillverkad i havsbaserade vindkraftverk.

Vindkraften är också det mest miljöovänliga sättet att tillverka el på. Alla som har varit i närheten av ett vindkraftverk kan vittna om det mycket obehagliga ljudet, som ofta kan höras flera kilometer bort.

Vindkraftverken dödar också enorma mängder av insekter och fåglar, som kommer i vägen för rotorbladen. De stora rotorbladen är tillverkade av kompositmaterial, som inte går att återvinna och vi kommer att få problem med förvaringen av uttjänta vindkraftverk, vi får gräva ner dem någonstans eller kasta dem i havet. Det åtgår också stora mängder energi för att tillverka vindkraftverk och få dem på plats och det är tveksamt om de hinner betala tillbaka sin så kallade miljöskuld.

Om vi vill ha en fossilfri energitillverkning är det endast en kombination av kärn- och vattenkraft vi kan välja, möjligen kompletterat med små lokala solenergianläggningar.

Det är glädjande att jag i veckan kunnat läsa om att vår nuvarande regering diskuterar möjligheten av att köpa kärnreaktorer från Frankrike.

Anders Waldemar