Vindkraftsfrågan var över på två minuter

Insändare • Publicerad 18 februari 2011

Jag lyssnade på kommunfullmäktiges sammanträde på närradion tisdagen den 15 februari.

Ett antal ärenden behandlades av våra valda kommunpolitiker. Motioner om gratis busskort, äldreomsorg, gammal konst, parkeringsplatser, ett antal medborgarförslag och så vidare. Det tog ungefär fyra timmar.

Det som intresserade mig mest att höra var yttrande över ansökan för uppförande och drivande av gruppstation för vindkraftverk vid Furuby, Lysteryd. Det tog två minuter att behandla.

Av våra folkvalda politiker var det två som yttrade sig och var positiva.

Vad jag fick reda på var att vindkraftparken bestod av elva verk 150 meter höga och att de skulle stå på kommunens anvisade plats enligt Vidbruksplanen och att hänsyn tagits till riksintressen, naturskydd och kulturmiljöer.

Platsen passade utmärkt och få andra intressen kunde kollidera med vindetablering i det aktuella området.

Ingen av de övriga församlade folkvalda yttrade sig.

Hade de måhända inte tagit del av alla yttranden som inkommit till kommunens berörda tjänstemän och kommunstyrelsen? Eller bryr man sig inte av ren slöhet, vad ett så stort projekt innebär! För det är inte mitt bord!

Då kan jag omtala att det finns ett antal människor också som är bosatta i området, som det kolliderar alldeles väldigt för. Läs våra yttranden som finns hos länsstyrelsen och kommunen.

Det går inte att hoppa över den utsatta enskilda människan i den demokratiska processen eller natur- och landskapsvärden som går förlorat.

Lysterydsbo

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.