Familjen Ståhlbalck satt fast i bostadsmarknadens rävsax: ”Vissa sitter nog än mer i sjön”

Tomtköp och påbörjat husbygge i slutet av 2021. När sedan villan i Lindsdal skulle säljas hade stigande räntor kylt ner bostadsmarknaden. För att komma vidare tvingades familjen sänka både förväntningar och utgångspris.
– Hade vi inte fått huset sålt efter den visningen hade vi nog blivit mer skraja, säger Camilla Kinstig Ståhlbalck.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Lindsdal • Publicerad 12 februari 2023
Fem månader tog det att hitta en köpare till familjen Ståhlbalcks hus i Lindsdal. ”Jag tror nog att många andra hade varit mer nervösa än vad vi var”, säger Camilla Kinstig Ståhlbalck.
Fem månader tog det att hitta en köpare till familjen Ståhlbalcks hus i Lindsdal. ”Jag tror nog att många andra hade varit mer nervösa än vad vi var”, säger Camilla Kinstig Ståhlbalck.Foto: Mats Holmertz

Efter att ha avslutat en kort arbetsdag på City Gross tar Camilla Kinstig Ståhlbalck emot hemma i villan på Enbärsgränd i Lindsdal. Två veckor har gått sedan hon och maken Sonny skrev under kontraktet och sålde huset. De nya ägarna tillträder i juni.

– Det var skönt! Man vågade inte hoppas förrän det verkligen var påskrivet. Den dagen gick man hela tiden och kollade mobilen så att de inte hade ångrat sig, för sådant händer ju.

På gräsmattan utanför lyser nyfallen snö upp kvarteret. När huset i Lindsdal lades ut till försäljning var det fortfarande sommar. På första visningen var intresset stort. Många ville ta en titt på villan med pool och spabad som låg ute för 3 295 000 kronor.

– Det var runt tolv par som kom på den första visningen. Då hoppades vi att få 3,5 miljoner, berättar Camilla Kinstig Ståhlbalck.

Men buden uteblev. Rapporter och nyheter om stigande inflation, högre räntor och feta elräkningar innebar att några av de potentiella köparna valde att avvakta. Andra fick inte lånelöfte eller lyckades inte få sin egen bostad såld till ”rätt pris”.

– Då trodde vi ändå att det skulle lösa sig, att det var lugnt. ”Vi ska ju inte flytta förrän nästa sommar”, tänkte vi, berättar Camilla Kinstig Ståhlbalck.

”Det var påfrestande att alltid hålla rent och städat, allt skulle vara i toppskick inför varje visning.”, säger Camilla Kinstig Ståhlbalck.
”Det var påfrestande att alltid hålla rent och städat, allt skulle vara i toppskick inför varje visning.”, säger Camilla Kinstig Ståhlbalck.Foto: Mats Holmertz

Under månaderna som följde hölls ytterligare sex resultatlösa privata visningar. Vid varje tillfälle deltog en eller två sällskap. I takt med att allt färre intressenter hörde av sig reviderade paret Ståhlbalck sina förväntningar. Camilla och Sonny bestämde sig för att nöja sig med ett bud som motsvarade utgångspriset, alltså knappt 3,3 miljoner.

– Det var påfrestande att alltid hålla rent och städat, allt skulle vara i toppskick inför varje visning. Inför första visningen körde vi bort flera lass med grejer till våra svärföräldrar så det skulle se städat ut på golv och i garderober, minns Camilla Kinstig Ståhlbalck.

Vid jul- och nyårshelgerna sattes de privata visningarna på paus. I samråd med sin mäklare sänktes utgångspriset på villan till 2 995 000 kronor.

– Än en gång sa vi att ”får vi utgångspriset så får vi vara nöjda med det”, berättar Camilla Kinstig Ståhlbalck.

Samtidigt som försäljningsprocessen av huset i Lindsdal hade pågått hade familjens nya hus i Kläckeberga vuxit fram. Husbygget hade gått fortare än väntat och inflyttningsdatum sattes till månadsskiftet april/maj.

Trots att bostadspriserna hade fortsatt neråt och att familjen riskerade att sitta med dubbla hem och lån inom ett par månader ska paret Ståhlbalck inte ha känt någon stor oro över situationen.

– Jag tror nog att många andra hade varit mer nervösa än vad vi var, säger Camilla Kinstig Ståhlbalck. Vi tänkte nog att det var så som många säger, att det krävs rätt köpare.

Vändningen kom i början av januari. Efter en digital visning av huset i Lindsdal visade ett par i Stockholm intresse. En pappa till en av dem bokade in en privat visning och gillade vad han såg. Paret bjöd 3 150 000 kronor – alltså mer än utgångspriset – med villkoret att inga fler visningar skulle hållas.

– Så till sist blev vi ändå nöjda – det var ett okej pris, säger Camilla och fortsätter:

– Hade vi inte fått huset sålt efter den visningen hade vi nog blivit mer skraja. Då hade det börja brinna lite i knutarna.

Camilla, Sonny och tvillingdöttrarna Ebba och Fanny, 20 år, bott i huset på Enbärsgränd i Lindsdal i 17 år.
Camilla, Sonny och tvillingdöttrarna Ebba och Fanny, 20 år, bott i huset på Enbärsgränd i Lindsdal i 17 år.Foto: Mats Holmertz

Eftersom familjen Ståhlbalck flyttade till huset på Enbärsgränd i Lindsdal för 17 år sedan blev försäljningen, trots läget på bostadsmarknaden, en plusaffär. Camilla Kinstig Ståhlbalck menar att det finns andra familjer och personer som sitter i en betydligt värre sits just nu.

– Vissa sitter nog än mer i sjön än vad vi gjorde. Det finns de som sitter med två hus. För oss blev det aldrig någon riktig panik. Det är så många tillfälligheter som spelar in vid bostadsaffärer.

För Camilla Kinstig Ståhlbalck , som har ett stort inredningsintresse, väntar nu en spännande tid. Kök, badrum, tapeter och möbler till det nya huset i Kläckeberga ska bestämmas och inhandlas.

– Det ska bli jättekul. Det blir en dröm som går i uppfyllelse, säger Camilla Kinstig Ståhlbalck och ler.

”Vissa sitter nog mer i sjön än vad vi gjorde. Det finns de som sitter med två hus.”
Camilla Kinstig Ståhlbalck
Samuel SlättmanSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.