Annons
Kalmar

Lista: Det här gör oss mest arga i trafiken

Sommaren och semestern är över. Nu segar vi oss återigen fram via stökiga vägbyggen, långa köer och hänsynslösa medtrafikanter. Det finns mycket som irriterar oss på vägarna – och det här förargar oss allra mest.
Motor • Publicerad 9 september 2019

Bakom ratten regerar man och har alltid rätt, kan man inbilla sig. För det är ju de andra trafikanterna som kör galet. Trafik är ett komplicerat samarbete människor emellan och det är egentligen ett under att det fungerar. Men ibland brister det.

Många irriterar sig på bilister som inte använder blinkers, förare som grejar med mobilen och vårdslösa cyklister som inte verkar vara rädda om livhanken.

Annons

Enligt en undersökning av däcktillverkaren Goodyear stör sig fyra av tio svenskar på sina medtrafikanter. Framför allt är det en bristande hänsyn som upplevs som irriterande.

Även långa köer är något som förargar. En hel del irritationsmoment uppstår under färden till och från jobbet. Runt en tredjedel av alla arbetande svenskar pendlar till en annan kommun och många upplever trafikkaos varje dag. En avhandling från Lunds universitet menar att pendling ger sämre hälsa. Långa resvägar kan kopplas till dålig sömn, stress och sjukskrivningar. Samtidigt slår forskning på Umeå universitet fast att risken för att separera är 40 procent högre för långpendlare än för andra.

Och det kanske inte är så konstigt att en trött och stressad förare blir arg bakom ratten. Men i rusningstrafiken är det klokt att inte ha några förväntningar på att komma fram snabbt. Om irritationen stiger kan man använda knepet att sävligt räkna till tio. Det är lätt att reta sig på andra människor, och se mellan fingrarna när man själv gör fel.

FAKTA

12 irritationsmoment i trafiken

• Bilister som inte använder sina blinkers är ett ständigt irritationsmoment. Visa vart du är på väg!

• Egoism eller bara slarv? Det är upprörande när någon blockerar två parkeringsrutor med sin bil.

• Det är både irriterande och farligt när bakomvarande bilist inte håller avståndet, utan kör på tok för nära.

• Till synes evighetslånga köer orsakade av trafikstörningar som vägbyggen kan göra vem som helst tokig.

• Bilister som kör ryckigt förstör trafikrytmen och retar gallfeber på många. Det gäller även de som kör överdrivet långsamt.

•Att hålla i mobilen medan man kör är förbjudet.

• När det börjar bli mörkt på kvällarna är helljusen bra – men inte om man möter ett annat fordon på vägen.

• Höger fil kan vid till exempel påfarter ha en lång kö. Ofta kommer det någon som kör om karavanen i vänsterfilen och försöker tränga sig in.

• Varför kör någon långsamt i motorvägens vänsterfil? Och ligger kvar där. Håll till höger!

• Många bilister tittar bara snabbt och kör ut på en gata eller huvudled, utan att se cyklar, mopeder eller motorcyklar.

• Nej, kära cyklist! Till skillnad från fotgängare har du inte företräde vid övergångsställen. Det har bilisterna, om där inte finns någon fotgängare såklart.

• Många hänger på ett släp och kör iväg med en massa bråte. Och surrar inte lasten. Detta är extra farligt för hojåkare.

Källor: Cartalk, Jalopnik, Zeroto60times, RAC, Buzzfeed, Hotcars och Thrillist.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons