GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Försvaret kan ta över din bil

Försvarsmakten kommer skicka brev nästa vecka till privatpersoner vars fordon kan komma att läggas beslag på av totalförsvaret om det blir krig.
Blekinge • Publicerad 21 juni 2019
Totalförsvaret består av både civil och militär verksamhet.
Totalförsvaret består av både civil och militär verksamhet.Foto: Marcus Palmgren

Om det blir höjd beredskap eller om krig bryter ut kan totalförsvaret lägga beslag på ditt fordon. Vare sig det är en traktor, bil eller snöskoter kommer totalförsvaret nu ha rätt att använda ditt fordon, detta rapporterar P4-Blekinge.

Försvars makten är i arbete med att skicka ut brev till de privatpersoner som är påverkade av beslutet. Får du ett sådant brev betyder det att ditt fordon kan tas i beslag av försvarsmakten vid kris.

– Senaste gången Försvarsmakten gjorde detta var under 90-talet, då var det i en mycket större omfattning, säger Otto Gröntoft, major på Försvarsmaktens högkvareter, till P4-Blekinge.

Från och med nästa vecka kommer ett par tusen personen runt om i landet kommer få brev om att deras fordon ingår i totalförsvaret. Om du får brevet kan du fortfarande använd fordonet som vanligt. Blir det krig eller höjd beredskap förväntas du dock ta ditt fordon till närmaste uppsamlingsplats. Du får ersättning för fordonet när försvarsmakten tar över det.

Jesper VighagenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.