GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunalt monopol utan nytta

Mobilappen Tiptapp som underlättar för privatpersoner att hjälpa varande med återvinning har laddats hem av över 100 000 personer – men nu är dess framtid oviss.
Ledare • Publicerad 2 november 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Hög tid att avskaffa det kommunala sopmonopolet.
Hög tid att avskaffa det kommunala sopmonopolet.Foto: Bertil Ericson / TT

Som användare kan man för en mindre slant få hjälp med antingen att frakta någonting mellan två platser, få någonting kört till återvinningscentralen eller skänka gamla saker till välgörenhet. Den lanserades i Stockholm 2016 och har sedan dess också börjat användas i andra mindre städer i Sverige. Det är med appen som med delningsekonomin i stort: Trender börjar i huvudstaden, men letar sig ut i landet, till städer som Växjö – förutsatt att de inte hålls tillbaka av huvudstadens politiker.

Vilken väg blir det denna gång? I slutet av september beslutade Stockholms stad att förbjuda den populära tjänsten – eftersom kommunen anser att enskilda inte får transportera varandras grovavfall. Nu överklagar företaget kommunens beslut med stöd av Centrum för rättvisa. Under den tid som rättsprocessen pågår kan appen användas som vanligt.

Problemet som tjänstemännen ser det är att affärsidén strider mot Stockholms stad tolkning av kapitel 15 i miljöbalken – som innebär att kommunen har monopol på hantering av hushållsavfall. Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa och ombud för Tiptapp, menar att miljölagstiftningen inte innehåller något förbud för privatpersoner att hjälpa varandra att återvinna och köra grovavfall till soptippen. ”Kommunens beslut att stoppa den delen av Tiptapps verksamhet saknar tydligt stöd i lagen och innebär en oproportionerlig begränsning av företagets näringsfrihet som skyddas i grundlagen”, säger han.

Kommunen anser att lagen skall tolkas som att det bara är medlemmarna i det hushåll som avfallet tillhör som får transportera det till återvinningscentralen. Får en privatperson som har hyrt ett släp för att transportera gamla möbler till en återvinningscentral alltså inte ta med grannens grovavfall för att minska antalet bilresor? Nej, för att en sådan transport skall vara tillåten anser tjänstemännen att även grannen måste åka med i bilen.

Samtidigt planerar man att starta en konkurrerande kommunal avfallsapp nästa år. Verkligheten överträffar gång på gång dikten vad gäller politikers tilltro till sin egen förmåga att göra saker bättre än marknaden. När skribenten Johan Norberg faktiskt försökte gå den kommunala vägen för att få en påse skräp bortforslad fick han efter ett antal samtal med olika instanser svaret att han absolut kunde få hjälp: Med avgifter för framkörning, transport, hantering samt kilopris blir kostnaden mellan fyra och sex tusen kronor – inom fem arbetsdagar och under kontorstid. För en tjänst som på den privata marknaden kostar någon hundralapp och inte tar längre än en timme.

Det kommunala sopmonopolet infördes 1971. Det var samma tidsanda som gav oss monopol på apoteksverksamhet, järnvägstrafik och bilprovning. Det är hög tid att även det kommunala sopmonopolet förpassas till historiens deponi.

catarina kärkkäinenSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.