Annons
Nyheter

Åke Bergqvist

Nyheter • Publicerad 22 april 2000

Bergdala konstgalleri i vårsol. Fridfull ro. Naturen omsluter det röda huset. Naturen intar det röda huset och de blir ett i det småländska landskapet.

På väggarna i det röda huset hänger Åke Bergqvists naturupplevelser. Men, när jag betraktar tavlorna i utställningen är det inte självklart för mig att det handlar om naturen. Nej, det är sinnesstämningar som når mig då jag går runt och ser på målningarna. Vattnet ser jag. Små vågor, krusningar, blänk från gatlyktor och neonskyltar, den eviga rörelsen och kluckandet. Solen kan jag se och luften kan jag känna. Ändå kan en annan människa utan Åke Berqvists förhållande till naturen relatera motiven till upplevelser i livet. Kanske beror detta på att hans motiv inte kan jämföras med klassiskt landskapsmåleri. Han avbildar inte landskapet utan berättar för oss om sin reaktion på naturen, hur den påverkar honom. Titeln på två tavlor i utställningen säger det så väl: i detta mellan att se och förstå.

Annons

Ytorna förmedlar mycket av känslan i Åke Bergqvist tavlor. Ingen yta är slät eller platt, ingen yta finns utan anledning. Tillsammans med färgerna bildar ytstrukturen ett språk som talar till fler sinnen än synen. Vi vet hur det skulle kännas att dra fingertopparna över den skrovliga tavlan, även om vi inte gör det (man rör ju ingenting på en utställning Š). En tjock klump av turkos tillfredsställer inte bara genom sin färgmättnad i en i övrigt sparsam vit målning, utan också volymen spelar mot de grovt dragna penseldragen och den textila ytan av duken som bryter igenom på vissa ställen. Jag som själv deltog i en broderikurs förra helgen ser överallt hur stygn läggs på stygn, hur garnet bygger upp ytornas tjocklek och när jag backar några steg ifrån tavlan Bildlärare är jag övertygad om att det är ett broderi.

Studera en vattenyta någon gång. Ett fantastiskt skådespel av speglingar och skiftande färger spelas upp då vattnet ständigt är i rörelse. En konstnär som är känd för sin skicklighet att avbilda just detta är Zorn . Hans vatten är bra mycket intressantare än kurvorna på hans dalkullor. Åke Bergqvists vatten skulle kunnat vara utsnitt ur sådana berömda målningar. På en målning ser jag till exempel en bit av dammen i Monets trädgård, där färgerna på vattnet är allt annat än blå, men skillnaden är att dessa tavlor nöjer sig med vattnet som motiv och är inte bundna att vara en del i ett större sammanhang.

Alla har vi någon gång upplevt känslan av en riktig fullträff. Man vet redan när man utför handlingen att det den här gången kommer att gå vägen. Kasta macka är en tavla som avbildar känslan i handen och triumfen över att se den flata stenen hoppa gång på gång över vattenytan innan den till slut dyker och ögonblicket är borta. Jag önskar att livet vore fyllt med fler sådana stunder. Kanske måste man bara våga kasta stenen lite oftare.

ERIKA SAMUELSSON

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons