Nyheter

Bilder som söker kontakt

Det är svårt att inte charmas av Jimmy Gustavssons expressiva teckningar. Linköpingskonstnären visar naiva pasteller på galleri Sigma; bilder som utstrålar en oskuldsfull glädje. De kunde nästan tas för barnteckningar vid första anblicken, om de inte vore för att de var så träffsäkra.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2011
Foto: Per-Erik Sandebäck
Foto: Per-Erik Sandebäck
Foto: Per-Erik Sandebäck
Foto: Per-Erik Sandebäck

Ögon är ett viktigt inslag i Gustavssons bilder. På väggarna i galleriet är fullt av intensiva blickar som möter en. Även om själva bilderna upplöser sig och motiven inte är helt tydliga så är ändå ögonen i fokus. Det ger förstås en ytterligare koppling till barnteckningar eftersom det är just ögonen som små barn fäster sig först vid hos andra människor. Därför känns det påtagligt att figurerna i Gustavssons bildvärld söker kontakt med sina betraktare.

Men i all barnslighet finns en genomgående skicklighet i komposition och uttryck. Färgerna är kraftiga men väl balanserade och koloriten ihop med de diffusa konturerna får mig att associera till Ljungbykonstnären Henrik Edströms försiktigt expressiva varelser. Samtidigt leder den säkra pennföringen tankarna till exempelvis Slas (Stig Claesson) enkla men kongeniala illustrationer. Och det är ju inga dåliga referensramar.

Pastellerna är monterade mellan plexiglas, men de kontrastrika teckningarna tycks krypa utanför dessa. Jag måste titta riktigt nära för att försäkra mig om att färgen bara är lagd i ett lager. De skarpa färgerna ger en slående djupeffekt.

Lite mer dämpade i nyanserna är Gerd Thorngrens gicléetryck. Om Gustavssons bilder är spretiga så är hennes desto mer samlade; abstrakta bilder koncentrerade inom en bestämd ram. De har ett närmast konkretistiskt uttryck och kontrasterar bra med sitt kontemplativa lugn.

Thomas Lissing

Jimmy Gustavsson och Gerd Thorngren

Plats: Galleri Sigma

Tid: Till den 19 februari

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.