Annons
Nyheter

”Det är ett fint ställe att ha det på”

Nina Westman, glaskonstnär har donerat sitt verk Mamma till Smålands museum.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2011
Mamma, som konstnären donerat till Smålands museum.Foto: 

Varför har du gjort det?

– Jag tycker det är ett fint ställe att ha det på. Det har åkt runt på olika utställningar nu, och åkt upp och ner i lådan. På museet finns ett fint sammanhang att få vara i; där är liksom glashistorien samlad.

Annons

Har du själv kopplingar till Växjö eller Småland?

– Jag bor och arbetar i Stockholm, men med tiden har jag fått väldigt starka band till regionen. Jag gick ju först på glasskolan i Orrefors och nu har jag för fjärde året arbetat med Cirkus i Glasriket. Och inte minst med föreställningen Enterprise förra året.

Hur skulle du beskriva verket Mamma?

– För mig handlar det om materialet glas och vad det kommunicerar. Om vad vi tror och förväntar oss av materialet. Sen är det också ett vemodigt verk. Det är ju stort, åttio centimeter i diameter, och det ska symbolisera det lilla barnets syn på omvärlden. Till verket hör också en ljudupptagning där man hör min mamma läsa högt ur Bamse för mig och min bror. Och på golvet ligger en trasig bulle, där materialet avslöjar sig igen.

Får vi se mer av dig i den närmsta framtiden?

– Ja faktiskt, om ett år ska jag ställa ut i Glas­dialogen på Smålands museum. Vad det blir då är inte bestämt, men jag tror inte det blir så olikt mitt examensarbete Mamma. Jag vill att mina verk ska berätta något, och jag brukar säga att jag arbetar performativt med glaset.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons