Annons
Nyheter

Djuren är ju också människor

DET KÄNNS faktiskt ganska kongenialt att Brutus Östlings stora fotografier på lappugglor ackompanjeras av en upprättstående björn, bevarad enligt konserveringens konst.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2012
?Don?t look? eller ?Håll klaffen? av Brutus Östling.Foto: 

DET KÄNNS faktiskt ganska kongenialt att Brutus Östlings stora fotografier på lappugglor ackompanjeras av en upprättstående björn, bevarad enligt konserveringens konst. Eller att två fotografier av vuxna havssulor, av pelikansläkt, får sällskap av en ung, spräcklig havssula, som tyvärr miste livet i Bohusläntrakten.

I galleri Vemboös gamla skolsal får alltså fotografierna sällskap av redan befintlig interiör, som speglar galleristernas egen inriktning. Men i övriga utrymmen får Brutus Östlings bilder härska i sitt eget majestät. Här visas ett urval bilder från flera resor och böcker: som Pingvinliv, Kaxiga fåglar, och från de två senaste: De krushuvade pelikanerna från Kerkinisjön, samt albatrosser från Midwayatollen, där amerikanerna under andra världskriget hade sin militärbas. I dag har albatrosserna tagit tillbaka sitt revir och det är helt fascinerande och sorgliga bilder som visas. De krushuvade pelikanerna, vars undernäbbar blir blodröda under häckningstider, får stort utrymme på våning två.

Annons

Här finns humor, drama och värme. Förutom en ursnygg örn omgiven av snöblått ljus hänförs jag av två albatrosser på en blomsteräng, så poetiskt, ömsint fångat.

BRUTUS ÖSTLINGS fågelbilder har en förmåga att synliggöra både det vackraste och tokigaste hos människan, underligt nog. Man speglas i naturen och får ibland syn på sig själv, både i lek och rovdrift.

Fåglar med attityd

Brutus Östling

Galleri Vemboö, Urshult

Visas till 28 februari

Tina Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons