Annons
Nyheter

Fantasieggande nostalgi

Det är lätt att fängslas av detaljerna i Börje Lindells målningar. På galleri Sigma visar han sina suggestiva verk där abstrakta ytor möter nostalgiska minnesbilder.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2012
Av Börje Lindell.
Av Börje Lindell.Foto: 
Foto: 
Foto av Niklas Thulin.
Foto av Niklas Thulin.Foto: 

VID INDIANTÄLTET leker småpojkarna i vida kortbyxor, strax framför den parkerade Saab 93:an. Semesterfirarna bär gammalmodiga badkläder och dessutom badmössor. Det är lätt att fängslas av detaljerna i Börje Lindells målningar. På galleri Sigma visar han sina suggestiva verk där abstrakta ytor möter nostalgiska minnesbilder.

LINDELLS MÅLNINGAR har alla nästan samma format. Ett ovanligt stort format för galleri Sigma dessutom, men det fungerar bra och gör utställningen ännu mer tydligt sammanhängande. Det är bilder som präglas av fritt måleri i kombination med ett inklippt staffage bestående av möbler, djur, personer och fordon. Det grundläggande måleriet har karaktären av grov yta i ljusa nyanser, som en ogenomtränglig dimma eller en reflektion av något som skulle kunna vara månens yta. Både rått och skirt på samma gång. Mot denna dimension står de små och ofta perifera figurerna, som klippta ur bleknade Instamatic- bilder från 1960-talets fotoalbum. Är det konstnärens egna minnen man ser? Personerna förefaller verkliga och är uppenbarligen fångade i ögonblicket, men har sedan hamnat i en helt främmande miljö. Försöken att förstå deras världar drar iväg åt olika håll. Å ena sidan skymtar siluetten av en skärgårdsbåt bakom de lättklädda badgästerna, men å andra sidan verkar mannen bakom dem vandra på isen till en arktisk sjö. Spännande!

Annons

DEN INNEBOENDE kontrasten mellan föremålen och deras omgivning, samt deras eget samspel, skapar också en komisk effekt. Likt i Jan Stenmarks collage väntar man sig nästan en dräpande replik; en ironisk kommentar till bilden. Men målningarnas titlar är pragmatiskt kortfattade, så det är upp till betraktarens egen fantasi. Själv har jag inga svårigheter att spinna vidare på bildernas innehåll, och gillar skarpt deras suggestiva verkan.

I grafikhörnan visas samtidigt fotografier av Niklas Thulin från Västra Frölunda. Här handlar det om realism i högsta grad, med naturliga motiv fångade på makro-nivå.

Börje Lindell, Niklas Thulin

Galleri Sigma

Till den 18 februari

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons