Nyheter

Gunnel lägger ett detaljrikt pussel av textil

Många känner sig manade, få blir kallade. En som tillhör de senare är Gunnel Åberg som deltar på Liljevalchs vårsalong 2013 med två målningar. Men de är inte gjorda i olja eller akvarell, utan med symaskin.
Nyheter • Publicerad 29 december 2012
näraNaturen är en källa till inspiration och den ligger bara några steg bort.
näraNaturen är en källa till inspiration och den ligger bara några steg bort.Foto: Filip Sjöfors
Sommarnöje ? ett av två verk på vårsalongen.
Sommarnöje ? ett av två verk på vårsalongen.Foto: 
Tygstyckena är ett pussel som ska läggas med hjälp av symaskinen.
Tygstyckena är ett pussel som ska läggas med hjälp av symaskinen.Foto: Filip Sjöfors

Det var knappt så att Posten tog emot Gunnel Åbergs meterlånga rullar. Men efter mycket mätande, vägande och flera rikssamtal så kunde hennes textila verk Sommarnöje och På väg till sjön skickas upp till Stockholm och Liljevalchs.

Den 25 januari öppnar vårsalongen som inleder året för många konstnärer, både etablerade och icke etablerade. I år ställer 157 enskilda och grupper ut. Nästan hälften av verken är målningar. Även vårsalongsdebutanten Gunnel Åberg beskriver sina verk som målningar, men hennes redskap är inte pennan eller penseln, utan symaskinen.

– Jag har varit intresserad av textil sedan jag var liten. Jag fick börja tidigt att sy, klippa sönder, misslyckas och försöka igen, berättar hon.

Smålandsposten träffar Gunnel Åberg i hennes hus i Norra Åreda, 15 kilometer nordost om Växjö. Utanför fönstren slaskar snön, men inne är det varmt från vedkaminen. På väggarna hänger hennes stora textilverk, ofta över metern i bredd och höjd.

Som ung var hennes dröm att jobba som modedirektris inom damkonfektion. Men efter utbildningen kom teko-krisen och Gunnel Åberg fick aldrig det där drömjobbet. I stället sadlade hon om och blev språklärare. Fram till pensionen för två år sedan jobbade hon på Allbo lärcenter i Alvesta.

Textilskapandet blev en fritidssysselsättning som började med kläder och övergick till lappteknik, men där hindrades hon snart av dess begränsningar. För att få djup och perspektiv lärde hon sig den speciella applikationsteknik som nu representeras på Liljevalchs.

– Jag har inte sett det någon annanstans. Många gör applikationer, men inte så här stora bilder och detaljer.

Sedan en tid använder hon utöver olikfärgade tygstycken även fritt broderi. I stället för att klippa ut små bitar så syr hon med maskinen. Löv på träden, blommor. Bildkomposition har hon lärt sig en hel del om av sambon Anders Petersson, art director inom reklambranschen. Men i övrigt är hon självlärd. Rörelsen framåt kommer av en vilja att inte upprepa sig, berättar hon. En gång räcker, sedan blir det tråkigt. Efter det fria broderiet har hon även börjat färga tyger, för att ytterligare kunna styra nyanserna.

– Jag får fram särskilda mönster från bland annat rostiga nycklar och lökskal.

Utöver konstnärer som Henri Matisse, Gustav Klimt och Peter Dahl så hämtar Gunnel Åberg inspiration från naturen. Den lilla verkstaden i trädgården delar hon med sambon, som även är träkonstnär. Det är inte många meter till den otyglade växtligheten.

– Det räcker med att öppna ögonen. Det är bara svårt att begränsa sig, skrattar hon.

Andreas Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.